Селскостопанска академия – по-добро взаимодействие с бизнеса


След дълго обсъждане в академичните структури и с профсъюзни и браншови организации на различни нива, на заседание на Министерски съвет от 6 юли 2016 г, беше одобрен проект на закон за допълнение и изменение на Закона за Селскостопанска академия, с който се цели да се създадат предпоставки за по-ефективно развитие на Академията и нейните структурни звена, по-добро сътрудничество с бизнеса.

Селскостопанска академия представлява структура от научни институти и опитни станции, разположени в почти всички области на територията на България. Те използват почвено-климатичните особености на страната, от значение са за развитие на регионите и имат възможност за пряк контакт със селскостопанския бизнес. Наред с това, пазарното производство налага съвсем различен подход, което при сега действащата законова нормативна уредба не позволява достатъчна гъвкавост и оперативност в управлението на финансовите средства.

ССА поддържа повече от 350 бр. сертификати  за сортове от всички видове култури, повече от 170 бр. са създадени през последните 5 години и са защитени със сертификати. Академията притежава 90% от сертификатите за сортове полски култури в страната, поддържа повече от 120 000 бр. растителни образци и 20 000 бр. животински, които са източници на ценни признаци за селекция на нови сортове и породи. Това е национално богатство на всяка държава. За последните 5 години са предоставени повече от 130 лицензии за производство на семена от наши сортове, повече от 50 броя са продадени в чужбина. ССА има научен капацитет и той трябва да се развива.

Промените засягат основни моменти като въвеждането на принципа на по-голяма автономност в областта на финансирането на Академията. Тази промяна ще увеличи нейната научна свобода, ще възстанови демократичното и академичното начало, ще доведе до равнопоставеност на ССА, в това отношение с другите научни организации. Очаква се чрез промените да се постигне значително увеличение на собствените приходи, по-добра мотивация, значително увеличаване капацитетът за работа по всички програми, свързани с европейско или национално финансиране. ССА има потенциал да увеличи дела на външното научно финансиране, за което законодателните реформи са жизнено важни.

Няма съмнение, че има потребност от по-широко отваряне на институтите и опитните станции към нуждите на бранша и обществото, за ускорен трансфер на знания в практиката и бърза комерсиализация на научните продукти. Това е истинската мисия на Селскостопанска академия – да работи с местния бизнес за създаване и внедряване на нови технологии и иновации. При съществуващото законодателство в страната и в ССА, ефективно сътрудничество е невъзможно, тъй като публично-частно партньорство и съвместна дейност не са регламентирани. Налице е  потребност за възлагане на обществени задачи на ССА от страна на публичния сектор за постигане на конкретни научни резултати и успехи в иновациите. Предложеният законопроект за изменение на Закона  за Селскостопанска академия осигурява защита на този род дейност. В тази връзка е разписан специален ред за осъществяване на взаимодействие с бизнеса при изпълнение на научно-приложни проекти, което осигурява оперативност и прозрачност на действията.

Връзката с бизнеса и потребителите на научно-приложни продукти, гаранция за правилно съставяне и изпълнение на годишната научна програма, се постига чрез участие на представители на браншови организации в Управителния съвет на ССА, както и в координационните съвети на Центровете за изследвания и иновации.

Друг много съществен момент от законодателните изменения засяга формирането на функционалните центрове за изследвания и иновации с цел по-добро сътрудничество между научните структури на ССА. Това без съмнение е основа за повишаване  ефективността на  системата за научни изследвания, за изпълнението на цялостни научни проекти, за избягване на фрагментираност, на дребнотемие, за осъществяване на политиките на Селскостопанска академия и на Министерство на земеделието и храните от идеята до внедряването.

За първи път се дава предимство и възможност да се чуе думата на младите учени, чрез участието им в научните съвети на центровете за изследвания и иновации.

Законодателните промени ще се съпровождат с организационни реформи и оптимизиране на структурата за по-висока ефективност, за преодоляване на фрагментираната научна среда и за утвърждаване на българските иновативни продукти.

Предстоят следващи организационни и структурни промени за оптимизиране структурата на Селскостопанска академия.

проф. д-р Тотка Трифонова,

председател на ССА