Селскостопанска академия на Агра 2020


В рамките на деловата програма на  Международната селскостопанска изложба Агра 2020 Селскостопанска академия със своите научни звена организира два дискусионни панела.

Първият панел е на тема „Предизвикателства и решения за земеделието, свързани с климатичните и екологични проблеми”. В презентациите по темата ще бъдат очертани ключовите предизвикателства, свързани с климата и околната среда, пред които е изправен земеделският сектор и рибарството и които са във фокуса на зелената архитектура от бъдещата Обща селскостопанска политика и синята икономика. В панела е включена и кратка информация за проекта BIOEASTsUP ‘’Насърчаване на устойчива кръгова биоикономика в страните от Централна и Източна Европа”, в който ССА участва в Консорциум от 21 научни организации и министерства и е финансиран от Програма „Хоризонт 2020”.

Ще бъдат представени създадените в институтите на ССА иновативни решения и последните изследвания, свързани с адаптиране към климатичните промени и намаляване на вредните въздействия върху околната среда. Ще се обсъди възможността иновациите да бъдат използвани при разработването на набора от национални политики от Европейския зелен пакт и по-специално във връзка със стратегиите 2.1.6 „От фермата до трапезата“: създаване на справедлива, здравословна и екологосъобразна продоволствена система.

Вторият дискусионен панел е посветен на Международната година на растителното здраве и е на тема „Как да защитаваме по-добре растенията в променящия се свят?”. Съорганизатор е Българската агенция по безопасност на храните. Експерти ще представят накратко целите на международната инициатива и ще бъдат дискутирани съвременните предизвикателства и съществуващи решения и проблеми, свързани с интегрираната растителна защита.

Ще се изнесе  информация за Международното движение Slow Food (бавна храна), което има за цел да запази местните гастрономически традиции, да насърчи отглеждането на местни сортове  семена, земеделски култури и породи домашни животни, много от които се съхраняват в президиуми – проекти на Slow Food в подкрепа на местните общности.

В заключение, но не на последно място по важност, искам да подчертая, че и тази година традиционно институтите на ССА ще участват и в конкурса за иновации, организиран от Международната селскостопанска изложба Агра и ще представят най-новите си научни продукти.

Каним всички, които се интересуват от темите, от постиженията на Селскостопанска академия, да заповядат на нашите мероприятия и на нашите щандове. Има какво да покажем, да заинтересуваме българската аграрна общност.

Очакваме ви!

Проф. д-р Виолета Божанова, зам. председател на ССА