Русенският университет с три приза


 

Тържествената церемония-концерт по връчване на ежегодните награди „Русе“ се проведе на 24 май 2020г. в Доходното здание, съобшиха от пресцентъра на висшето учебно заведение. Наградите бяха връчени от г-н Пенчо Милков, кмет на община Русе, и г-н Иво Пазарджиев, председател на общински съвет – Русе. Осемнадесет от най-достойните личности и организации от Русе бяха номинирани в две области: „Изкуство и култура“ и „Образование и Наука“.

Номинации за Русенския университет ‚Ангел Кънев“, област „Образование и наука“:

1.РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ“, с ректор чл.-кор.проф. д.т.н. Христо Белоев, раздел „За преподавателски и научен екип“ .

Възникнал през 1945 г. като първото извънстолично висше техническо училище, днес Русенският университет изправя ръст като един от най-авторитетните многопрофилни университети в България, университет с лидерски позиции в трансграничния регион и Дунавското пространство и с изграден престиж в Европа и света. Университетът предлага широк спектър от акредитирани 50 бакалавърски, над 100 магистърски и 52 докторски програми по 23 професионални направления в 8 от 9-те области на висше образование в България. Всички специалности са изцяло съобразени с потребностите на пазара на труда и интересите на кандидат-студентите в Русе, Русенска област и останалите региони, в които е позициониран университетът – Разград, Силистра и Видин. университетът е един от пионерите и двигателите на усилията за дигитална трансформация на образованието в България. Висшето училище разполага с висококвалифициран преподавателски състав, като голяма част от преподавателите са с интердисциплинарен профил и имат публикации в реномирани международни издания с импакт фактор.

Връзката с утвърждаването на иновационния облик на региона се откроява най-силно в актуалните научни проекти на университета по програмата на българското правителство „Наука и образование за интелигентен растеж“. От особена важност от тях са: проектът, свързан с изграждането на разпределена научна инфраструктура на Център за върхови постижения – Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото (УНИТе), за сградата на който беше направена първа копка на 4 май 2020 г., и проектът за Център за компетентности – Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни. Тези два проекта създават технологичен и иновационен капацитет, който ще подпомогне интелигентната специализация на региона и ще съдейства за неговия икономически просперитет. В същата посока се очаква добавена стойност за региона и от вече одобрения проект 5D ALLIANCE 2019-2028″, предвиждащ създаването на изследователски инфраструктурен комплекс без аналог в България и в Дунавското пространство, както и от проекта за Дунавски иновационен хъб, в който Русенският университет партнира с община Русе.

Русенският университет е движеща сила за развитието на град Русе и региона – с квалифицираните професионалисти, които подготвя за местните компании и публичния сектор, с трансфера на иновации към индустрията, с ползотворното сътрудничество с всички работодателски организации, с финансовия принос към икономиката на града и региона.

  1. ПРОФ. ДН ВЛАДИМИР СТЕФАНОВ ЧУКОВ, раздел “За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и наука”.  

Проф. дн Владимир Стефанов Чуков е роден в Атина, Гърция. Учи във френски лицей в Тунис и във Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София. Завършва висшето си образование като магистър на Факултета по обществени науки в Дамаски университет – Сирия. Образованието, животът в чужбина и богатството от чужди езици (френски,  руски, арабски и английски) предопределят професионалното поприще на бъдещия изтънчен познавач на световната политика. Посвещава се на научна и академична кариера и се утвърждава със силен експертен профил на арабист,  на един от най-четените автори в България, на широко разпознаваем анализатор в полето на международните отношения,  регионалните конфликти и сигурността.

Научното израстване на Вл. Чуков започва през 1990 г. с аспирантура в БАН. През 1993 г. защитава докторска дисертация на тема  Политическата партия в арабския свят от 1970 до 1990 г. (Сравнителен анализ).  От  1998 г. с решение на ВАК е избран за  доцент по политология. През 2005 г. защитава дисертация на тема „Ислямският фундаментализъм като заплаха за националната сигурност“ и придобива степента доктор на науките. От  2007 г. е професор по научна специалност Организация и управление извън сферата на материалното производство (Национална сигурност).

През 2008 г.  проф. дн Вл. Чуков свързва професионалното си развитие с Русенски университет “А. Кънчев”. Избран е за професор в специалност Европеистика . Досега (вече трети мандат) ръководи едноименната катедра, учредена през 1994 г.

Член е на комисията по обществени науки към ВАК и е инициатор и научен секретар на национален Специализиран научен съвет по Международни отношения (СНС-МО).

В продължение на 8 години проф. Вл. Чуков се посвещава на изследвания и публикува три нови монографии, които са приети с  растящо задоволство и повишен интерес от страна на научната общност и широката публика у нас и в чужбина

Особено ценен е приносът на проф. Чуков за развитието на научната периодика по международни отношения с активна редакторска и публикационна  дейност. Сътрудничи в редица международни научни организации: Европейската асоциация за Близкоизточни изследвания (Майнц, Германия), Американското Дружество за Централноевразийски изследвания (Харвард), Европейския консорциум по политически науки и групата “Екстремизъм и демокрация”, (Антверпен, Белгия), Международното дружество за диалог между цивилизациите ( Лондон, Англия). Участва в учредяването на неправителствени организации в областта на международните отношения.

  1. ДОЦ. Д-Р ИНЖ. ГЕОРГИ ХРИСТОВ, раздел „Висше образование и наука“.

Придобива бакалавърска и магистърска степен по специалност „Комуникационна техника и технологии“ и през 2008 г. защитава своята докторска дисертация в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Същата година се присъединява към състава на катедра „Телекомуникации“, а от 2012 г. заема академичната длъжност „Доцент“. Към настоящия момент е ръководител на катедра „Телекомуникации“, във факултет „Електротехника, електроника и автоматика“.

По инициатива на доц. Христов, в Русенски университет се изграждат учебни и научно-изследователски лаборатории по „Телекомуникационни мрежи и технологии“, „CISCO компютърни мрежи и технологии“, „Безжични мрежи и радио комуникации“, „Роботика и автономни системи“ и др. По негова инициатива е създаден студентки клуб по „Роботока и мехатроника“, съдейства за основаването на Клуб „Дронове“ към МГ „Баба Тонка“, гр. Русе. Доц. Христов е член на университетския състезателен отбор ДТТ в периода 2013-2016 г., с който участва в международното състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon в Ротердам, Нидерландия и в Лондон, Великобритания. През 2016 година участва в учредяването на втория състезателен отбор на Русенски университет – HydRU Racing Team и от тогава е един от академичните ментори в отбора. В резюмето си има три документа за защита на интелектуалната собственост и 6 учебници и книги.

От 2005 г. насам, доц Христов участва в редица институционални, регионални, национални и международни проекти. Член е на колективите на национални и международни проекти, по програмите ERASMUS, MUNDUS и INTERREG V-A Румъния-България. В рамките на проект ROBG-9 ARCHIVE, финансиран по програма INTERREG V-A Румъния-България, участва в дигитализацията на 16 древноримски крепости от трансграничния регион, както и на повече от 150 артефакта от 10 музея в Румъния и България. Участието му в проекта води до изграждането и утвърждаването на връзките между Русенски университет и музеите в крайдунавския регион. Често е търсен като експерт по дигитализация, въздушна дигиталиазция, 3D сканиране и 3D принтиране. Познанията си в областта на 3D технологиите, доц. Христов прилага в кампанията на Русенски университет по производство и безвъзмездно дарение на 3D принтирани шлемове, като участва в реализацията на повече от 2000 защитни средства за предпазване на медицинските работници от COVID-19.

За „Студент на годината“  от Русенския университет са наградени:

Калоян Тодоров Тодоров, студент от IV курс, специалност Аграрно инженерство (отличен успех и награди в областта на спорта) и  Александра Емилова Клименко, студентка  III Курс, специалност „Финансова математика“ (отличен успех и спечелени национални и международни награди).