РУСЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ – СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ В ЕВРОПА


Русенският университет „Ангел Кънчев“ заслужено зае призови места в ранг-листата на европейските университети, обучаващи студенти в направления „Здравни грижи“ и „Социални дейности“. В условията на силна конкуренция между висшите учебни заведения от Европейския съюз, Университетът е оценен като най-добро място за образование, удоволетвореност на студентите и възможности за международна мобилност, според наскоро публикуваните данни на европейската рейтингова система U-MULTIRANK.

U-MULTIRANK прави ежегодно класиране на университетите, а Русенският университет участва в него още от първото ѝ издание през 2014 г. Всяка година Университетът подава данни на различни професионални направления за участие в европейския рейтинг, в зависимост от определените от неговите организатори направления.

В изданието за 2021 г. по различни професионални направления са оценени общо 1101 университета от Европа, от тях – 727 от Европейския съюз, сред които 12 от България. Направление „Здравни грижи“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ е на второ място като общо представяне сред 44 университета от Европейския съюз, които провеждат обучение по него, и се нарежда на първо място за цялостна оценка на обучението (получено като резултат от 7 различни показателя) от анкетите на студентите. Направление „Социални дейности“ е на първо място по рейтинг сред 43 университета от Европейския съюз със сроден профил като най-добро място за образование, удовлетвореност на студентите, изследователска ориентираност и възможности за международна мобилност.

U-Multirank сравнява профилите на университетите по 5 измерения: преподаване и учене, наука, трансфер на знания, международна ориентация и влияние в региона, като представянето се оценява на две нива: за институцията като цяло и за професионалното направление.

Данните за всяко от измеренията се извличат по серия от индикатори, включени в три въпросника – за институцията, за професионалното направление и студентска анкета, като всеки от студентите получава индивидуален код за достъп до въпросника онлайн.

Освен правото на висшето училище на самооценка и предоставяне на данни, администраторите на системата използват съществуващи библиометрични бази данни, и изследователски платформи свързани с публикациите и патентите в оценяваното направление. Оценката на преподаването и обучението се базира основно на студентското мнение.

Престижното място на Русенския университет в рейтинговата класация на сходните програми в направлението „Здравни грижи“ се дължи на 6 най-високи оценки (A) по следните показатели: академичен състав с докторска степен, образователен опит, качество на обучението, организация на учебния процес, студентски практики в региона и възможности за обучение в чужбина.

Заетото от направление „Социални дейности“ призово място отново е следствие на 6 най-високи оценки (A), които Русенската Алма Матер получва за: качество на учебните планове и програми, контакт с преподавателите, получаване на обратна връзка от преподавателите, възможност за придобиване на практически опит, висок процент на студентски практики в региона, отлична аудиторна база.

Въпреки, че и двете професионални направления са сред „най-младите“ в Русенския университет, с голяма палитра от образователни практики и извънаудиторни дейности в партньорство с различни професионални институции, специалностите, включени в тях успяха да извоюват своя положителен имидж, доказан и чрез данните в авторитетната рейтингова система.

В една толерантна, отговорна и успяваща общност на студенти и преподаватели в Русенския университет „Ангел Кънчев“, всеки мотивиран да работи в избраната професионална сфера, може да намери своето място, успешна реализация и призвание, което е и неотменно свързано с оценката и рейтинга на избраното направление.

Вече се подготвя и следващото издание на рейтинговата система – през 2022 година. В него университетът ще участва с отново с две професионални направления – „Машинно инженерство“ и „Компютърни науки“.