РУСЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ – ПРИМЕР ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЯ И ИНОВАЦИИ В ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА


Русенският университет „Ангел Кънчев“ е висше учебно заведение с дълголетна история. Високите постижения на висшето училище са плод на неуморната работа на студенти и преподаватели. Благодарение на техния всеотдаен труд, университетът е формирал силен потенциал за национално и международно лидерство във висшето образование. Името му е разпознаваемо и авторитетно, както у нас, така и в чужбина. Това го прави желан партньор в множество проекти с национално и международно участие. Инициатор е на тематични мрежи в областта на компютинга и членува в множество международни организации. В Русенския университет студентите стават изследователи, иноватори и бъдещи успешни професионалисти.
Приемът на кандидат-студенти в Русенския университет за академичната 2023/2024 година е в 50 специалности от 23 професионални направления в 7 области на висшето образование.
Абитуриентите завършващите през тази година могат да се възползват от възможността за запазване на място в желана специалност, чрез предварителен условен прием на база оценки от ДЗИ положени през настоящата година, на online.uni-ruse.bg/ само с няколко кликвания и избор на желаната специалност от падащо меню. Ако кандидатът се яви и на конкурсен изпит, при образуването на състезателния му бал се зачита по-високата оценка.
Разкрита е нова специалност в приема за учебната 2023/2024 година – „Европейско и международно сътрудничество“ в професионално направление 3.3. Политически науки. Тя е интердисциплинарна бакалавърска програма, чрез която студентите придобиват професионална квалификация Експерт по Европейски програми и международна дейност.
Условията за прием в университета са публикувани на интернет страницата на висшето училище – www.uni-ruse.bg. Предоставена е възможност за онлайн кандидатстване, явяване на предварителни изпити и предварително записване на адрес: https://online.uni-ruse.bg/.
Акад. Христо Белоев – ректор на Русенския университет (снимка)
Русенският университет притежава многопрофилност, изразена в разнообразната палитра от професионални направления и специалности, които събират под един покрив студенти и докторанти с различни интереси и потребности и които получават най-доброто от своите преподаватели – учени и професионалисти, изявени не само в аудиториите, но и в интердисциплинарната проектна дейност, в трансфера на иновации към бизнеса, в развитието на регионалната икономика.
За втора поредна година висшето училище получи най-високата оценка от Министерството на образованието и науката за своите постижения в образованието, науката, международната дейност и работата с неговите партньори от региона и страната. И това съвсем не е случайност, а резултат от високото ниво на образователната
и научна дейност в университета, който неотклонно следва своето развитие, пътя на дигитализацията и прилагането на иновациите.
Русенският университет е сред 10-те изследователски университета в България – изключително високо признание за научния и иновационен потенциал на Русенския университет и качеството на научните изследвания на неговите научни екипи.
Работата по модернизирането на университетския кампус не спира, защото ръководството се стреми към най-доброто за нашите студенти и учени. Предстои да бъде открит новият Научно-изследователски комплекс, в който скоро ще отворят врати модерни лаборатории за интердисциплинарни изследвания в най-перспективните научни направления
Университетът е развил изключително широка мрежа от международни партньорства в Европа и света. Чрез програма Еразъм и други международни проекти всеки един от студентите може да избере чуждестранен университет, в който да се обучава за най-малко един семестър.
Тук предоставяме на студентите най-съвременни ресурси за обучение и изследвания, достъпни такси, разнообразни стипендии, общежития в университетския кампус и многобройни възможности за спортно-туристически и културни изяви в клубове по интереси.
Акад. Христо Белоев – ректор на Русенския университет