Русенският университет домакинства уебинар относно смесеното обучение с участието на университети от Украйна, Беларус и Киргизстан


Днес ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев модерира уебинар на тема „Смесеното обучение – основен образователен модел след пандемията“.  Организатори на събитието бяха Русенски университет “Ангел Кънчев“ и Националният университет по хранителни технологии в Киев, Украйна.  Близо 60 преподаватели от университети от Украйна, Беларус и Киргизстан, Нигерия и България се включиха в събитието, съобщоха от пресцентъра на РУ „Ангел Кънчев“.

В началото проф. Лариса Арсенева, заместник-ректор по учебната работа в Националния университет по хранителни технологии в Киев подчерта, че дългогодишният опит на Русенския университет в тази област е много ценен, заради което са потърсили и неговата експертиза. Към настоящия момент в Украйна само един университет използва дистанционно обучение, но едва петгодишен е опитът му в тази област.

Чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев поздрави участниците и изрази съжалението си, че семинарът не може да бъде проведен в България, поради наложените ограничения  заради Covid-19. Благодари за успешното сътрудничество с Националния университет по хранителни технологии в Киев и припомни за успешно проведения онлайн кулинарен маратон преди месец, в който заедно с колегите си от Филиал Разград на Русенския университет, участие взеха студенти от украинското висше училище. Проф. Белоев разказа на участниците за продължаващата вече 3 месеца изцяло онлайн работа в Русенския университет. Обучението на студенти се провежда дистанционно  – синхронно и асинхронно. За синхронното обучение и изпитите се използва системата „Big Blue Button“, а за асинхронното обучение – разработената в Русенския университет платформа „Е-learning shell“. Проф. Белоев покани всички участници в семинара да се възползват от ресурсите на създадената по Евразийски проект, отворена преди два месеца виртуална библиотека с материали по Иновационни образователни технологии. Читателите на тази библиотека са вече над 60 000.

След това проф. Смрикаров, директор на центъра за Иновационни образователни технологии представи новия образователен модел, който се предлага да бъде следван – смесеното обучение, което съчетава предимствата на  традиционното и дистанционното обучение. Съотношението между тях обаче трябва да бъде различно и да е съобразено с научното направление и формата на обучение на студентите.

След презентацията се проведе оживена дискусия. Преподавателите задаваха конкретни въпроси, свързани както с мотивацията и обучението за работа с иновационни технологии на служители и студенти, така и технически въпроси, свързани със самата система за дистанционно обучение. Преподавателите от Русенския университет споделиха конкретен опит и изпитани предизвикателства.