Русенският университет дари над 160 предпазни медицински шлема


Русенският университет предостави на 26 март 2020 г. безвъзмездно 30 предпазни шлема на Белодробна болница СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков“ ЕООД – Русе, получени от д-р Дачев; 30 предпазни шлема на Комплексен онкологичен център – Русе ЕООД, получени от д-р Кожухаров; 30 предпазни шлема на община Русе, получени от кмета на община Русе, г-н Пенчо Милков и повече от 70 шлема на общопрактикуващи лекари, зъболекари, медицински лица, фармацевти, както и на органите на МВР в крайдунавския град, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

3D принтирани компоненти за изработката на част от дарените шлемове бяха предоставени на Русенския университет от г-н Явор Маринов от фирма Модел ММ Русе ООД (30 бр.), от г-н Цветомир Цветанов и г-н Росен Динков от фирма Паралел България (15 бр.) и от г-н Спас Тинчев (20 бр.).

Голямо дарение за каузата по изработване на 3D принтираните шлемове беше получено от г-н Емил Младенов и фирма Теда-ММ ООД, които дариха и доставиха безвъзмездно огромно количество PET материал, от който се изработват предпазните екрани на шлемовете.
В производството на предпазните шлемове в Русенския университет се включиха още и преподаватели от факултет „Машинно-технологичен“, факултет „Аграрно-индустриален“ и факултет „Природни науки и образование“.