Румен Порожанов: Ще бъде създадена работна група със земеделските асоциации по закона за земята, ще бъде поискано удължаване на срока за внасянето му в парламента


“Вече сме пуснали писма до всички асоциации, които са изразили мнение в публичното обсъждане на поземления закон. Ще направим работна група, защото нещата са много деликатни. Когато става дума за пари и земя, интересите са много разнопосочни“. Това е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на Седмата национална среща на земеделските производители в България в Златни пясъци, съобщига от пресцентъра на МЗХГ.

В има законова рамка, която работи и ще бъде отпрашено искане за удължаване на срока за внасяне на закона в Народното събрание. Със стопанската година ще върви със сегашната рамка, защото няма как да бъдат вкарани два режима едновременно.

По отношение на Общата селскостопанска политика Порожанов коментира, че в момента има много документи, които са на дневен ред в Брюксел. Най-важен е този за многогодишната финансова рамка, който се обсъжда от Европейския съвет. Очакването е октомври-ноември да има решение по нея. Това ще даде параметрите по бюджетите на всяка страна-членка по двата земеделски фонда – гаранционния и ПРСР. По директните плащания за България е предвидено малко увеличаване, а намалението по ПРСР може да се компенсира с национално съфинансиране. Министърът на земеделието е провел разговори и смята, че нужните 300 млн. евро за 7-годишен период могат да бъдат осигурени, за да се запази бюджета и за развитие на селските райони.

Председателят на асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов е посочил, че липсата на работна ръка се превръща в основен проблем за сектора, което изисква и нови политики за пазара на труда.

Председателят на комисията по земеделие и гори в парламента Десислава Танева е заявила, че няма да се пристъпи към разглеждане на законопроекти, по които няма постигнат консенсус с бранша.

Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков е съобщил, че е готов индикативният график за плащанията през годината. Както и през миналата основните ще бъдат март, април и май.