Румен Порожанов: ОСП трябва да осигурява справедлив доход на фермерите и да гарантира производството на качествена и разнообразна  храна


Директните плащания, опазването на околната среда и развитието на селските райони бяха фокуса на втората среща  на министрите на земеделието в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Както и по време на първото заседание, дебатите по Общата селскостопанска политика на ЕС бяха  публични и се излъчваха на живо.

По врeме на дискусиите министрите са посочили, че има възможност да се подобри формата на директните плащания чрез насочването им по начин, който позволява постигането на по-справедливи и по-ефективни резултати за земеделските стопани в ЕС. „Наша отговорност е да поставим основите на модерна Обща селскостопанска политика, която  от една страна да осигурява справедлив доход на фермерите, а от друга да гарантира качествена и разнообразна  храна на трапезата на гражданите на ЕС. Продоволствената сигурност, борбата с изменението на климата и опазването на селските райони също са много важна част от ОСП“, е заявил председателят на Съвета на ЕС Румен Порожанов.

По време на заседанието министрите са  изразили мнението, че принципът на равнопоставеност  между държавите членки при разпределението на директните плащания е важен елемент в полза на справедливостта. Във връзка с това аспектите, които трябва да се вземат предвид, следва да включват средния размер на директните плащания на хектар, както и други фактори като разходите за труд и цената на земята, и подпомагането по линия на втория стълб. Много министри са подчертали значението на доброволното обвързано с производството подпомагане като ефективен инструмент за подкрепа на чувствителните сектори, по-специално в контекста на все по-отворените пазари и сключването на поредица от споразумения за свободна търговия. Отправен е призив за опростяване и намаляване на административната тежест. Същевременно държавите членки и отделните региони следва да разполагат с по-голяма гъвкавост при изготвянето на мерки, която да позволява индивидуални решения, съобразени с местните особености и нужди.

Съветът е взел решение относно преизчисляване на налозите върху производството на захар за годините 1999/2000 и 2000/2001. Целта на приетия регламент е да се съобрази с решение на Съда на Европейския съюз от февруари 2017 г., съгласно което размерът на налозите върху производството в сектора на захарта в периода 1999—2001 г. е бил погрешно изчислен и в резултат на това производителите на захар са внесли завишени налози.

„Имам удоволствието да обявя, че днешното решение ни дава възможност да поправим грешките от миналото и да направим необходимото да бъдат възстановени в пълен размер сумите, надвнесени от съответните производители на захар“, е заявил Порожанов.