Румен Порожанов: Има значително подобрение на мерките за дезинфекция срещу африканската чума по свинете по граничните пунктове с Румъния


„Има значително подобрение на мерките за дезинфекция по граничните пунктове с Румъния, свързани с предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете у нас. Механичната пръскачка на ГКПП Кайнарджа от преди месец вече е заменена с дезинфекционна лира. Паралелно с това, служителите от всички пунктове по границата изземват продукти от сурово преработени колбаси от свинско месо, слагат ги във фризери, а след това се унищожават по места“. Това е казал министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на инспекция  на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра, съобшиха от пресцентъра на МЗХГ.

Министърът припомни, че в село Бозвелийско пробите за АЧС са отрицателни и апелира към стопаните, които имат домашни прасета там да ги усвоят по най-бързия начин: „На сайта на Българската агенция по безопасност на храните е публикувана подробна информация всички нерегистрирани задни дворове или домашни стопанства с прасета да бъдат регистрирани по най-бързия начин. Важно е това да се направи, за да има по-голяма биосигурност, тъй като е възможно болестта най-лесно да се генерира там.“

Румен Порожанов се е срещнал с представители на две асоциации на производители на индустриално свинско месо. Обсъдили са се потенциалните заплахи, първо от заразата, която като основен източник може да се разпространи от домашните дворове тип „заден двор“. Други акценти са били обезщетенията, както и транспортните коридори – когато в една област има установена зараза има ограничения на движението на животни. Тези въпроси се очаква да бъдат разгледани на централен епизоотичен съвет. На срещата са присъствали и заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов.

По-късно през деня, министър Румен Порожанов ще се срещне в Букурещ с румънските си колеги на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш. Сред основните теми ще бъдат гонките на диви прасета в Румъния, които създават предпоставки за напрежение сред животните – те да бягат в най-различни посоки, включително и към България. „Едно от исканията ни ще бъде да се прекратят гонките или поне да бъдем информирани за дните, в които се провеждат. Целта е да  направим пост за наблюдение  и да се предприемат необходимите мерки“, е обяснил министърът. Той е посочил, че вследствие на подобна гонка, има един случай, при който оградата е свършила работа, като е спряла животното.