Румен Порожанов:  Готови сме за конструктивно председателство на Съвета на ЕС


„Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите работи усилено и вече сме готови за провеждането на конструктивен дебат по важните за селското стопанство въпроси“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща с извънредните и пълномощни посланици на Швеция Луиз Бергхолм  и Финландия Пайви Блинникка, съобщиха от пресцентъра на земеделското минстерство.

По думите на министър Порожанов председателството ще се съчетае с много важни теми за ЕС.  През първото тримесечие на председателството ще се направи структуриран дебат по Общата селскостопанска политика (ОСП) пречупена през призмата на многогодишното финансово споразумение. Във фокус ще бъдат и всички останали важни теми като анализ на цените на земеделските продукти. Чувствителните сектори ще бъдат наблюдавани. Няма да се подценят и болестите по животните, както и въпросите свързани с рибарството. Министерството е готово за провеждането на конструктивно председателство и се радва на добра комуникация с всички страни.

От своя страна посланикът на Швеция заяви, че страната иска да се работи за качествена и ефективна обща селскостопанска политика. Тя изрази позицията, че ОСП трябва да бъде реформирана и че очаква с нетърпение българското председателство на Съвета на ЕС.

Посланиците проявиха интерес към актуалното състояние на земеделския сектор у нас.

„Селскостопанският сектор в България е на много високо и конкурентоспсобно ниво.  Търговското салдо от земеделски продукти е положително за 2016 година, очакваме да бъде същото и за 2017 година“, обясни Порожанов. По думите му зърнопроизводството в България  е на световно ниво по отношение на използване на нови технологии и производство. Благодарение на средствата от ЕС животновъдството също набира скорост и вече има много големи и модерни ферми, които спазват всички екологични изисквания и изискванията за хуманно отношение към животните. Секторът, който има нужда от още подобрение е производството на зеленчуци и плодове. Там също има много добри проекти, които вече дават резултат.