Решение за пролетните слани от Аквамат


Пролетните слани са сериозен проблем за производителите на плодове и зеленчуци. В последните години неблагоприятните за земеделците измръзвания се случват все по-често. Значително се разшири времевият диапазон с вероятност за слана. Овощните градини, които се разполагат на по-големи площи, изискват нови модерни решения, които да намалят значително инвестицията на квадратен метър. „Аквамат 2000“ стартира нова гама от продукти, които да отговорят на изискванията за добра цена, ниска ангажираност на работна ръка, надеждност и дълготрайност на инвестицията. Предлагат се напълно автоматизирани решения, които не изискват човешка намеса, освен тази за ежегодна поддръжка, която да гарантира работата на съоръженията и реколтата. „Аквамат 2000“ предлага модерно решение за високи добиви със стационарни перки за раздвижване на въздушните пластове при опасност от слана. Перките против слана са изпитан метод за защита, прилаган от десетилетия в Нова Зеландия, Австралия и САЩ. „Аквамат 2000“ предлага съоръженията на “New Zealand Frost Fans”. Основен продукт на новозеландската фирма и добре известна в цял свят, когато се говори за защита от слана е “Frost Boss C49”. Витлата на перките се изработват от стъклопласти по патентована технология, за да осигурят тиха работа. Флагманът на перките против слана “Frost Boss C49” е с четири витла. Ъгълът на перката спрямо терена и кожуха на дизеловия двигател са проектирани за безшумна работа с нива на шума от 49 dB до 51 dB измерено на 300 m разстояние от тях. Автоматичният старт се задейства при достигане на зададената температура. При скорост на вятъра повече от 10 км/ч перката се изключва сама. Една перка покрива площ от 60 до 80 декара. Разполагат се по специална схема, разработена според площта и терена на овощните градини. Двигателите са Perkins и са защитени с кожух за тиха работа и предпазване от птици и други животни. Двигателите работят на дизелово гориво, като при евентуална повреда се изключват автоматично. Бавното въртене на перката гарантира ниски нива на шум и дълъг живот на дизеловия двигател.

Принципът на работа на перката се обяснява по следния начин: вечер, когато температурата на земята започне да се понижава избутва по-топлия въздух в по-горните части на атмосферата – в зоната от 10 до 50 m над земята. Това е така наречената температурна инверсия. Перките са с височина 10.4 m, а самата перка е наклонена под определен градус към овощната градина. По този начин тя засмуква по-топъл въздух от по-горните слоеве и го избутва към дръвчетата, които са в слоя със студения въздух. При това движение на въздуха температурите в зоната на дръвчетата се покачва, което ги предпазва от пролетните студове и образуването на слана.

Перката срещу слана “Frost Boss C49”, предлагана от „Аквамат 2000“, може да се използва при чувствителните на слани овощни видове, като кайсия,праскова, череша и синя слива. При сините сливи през последните години също се наблюдават поражения от сланите. При тях цъфтежът продължава около 10-12 дни, като в този период те са чувствителни към слани. Перките имат много добър ефект, когато дръвчетата имат чашовидна формировка. Причината, поради която се получава това е защото тази формировка има по-добър просвет, което позволява по-голямо проникване на светлина и въздух в централната част на короната на дръвчето. Съоръжението се нуждае единствено от годишна поддръжка. „Аквамат 2000“ предлага на българския пазар доказалите се с качество и ефективност перки на „New Zealand Frost Fans“.

Другото модерно решение за земеделските стопани са газовите горелки на компанията „Агрофрост“ (AGROFROST), които са сигурно решение за справяне с пагубното въздействие от сланите и измръзванията на овощните дръвчета или зеленчуците през пролетния сезон. Студената пролет на 2019 г. ще се запомни с тежките поражения върху овощните насаждения от череши, кайсии или сливи, където на места измръзването е върху 80 на 100 от площите. Именно затова от компанията дават идеи за икономически ефективни инвестиции, които ще ви помогнат да опазите реколтите си от тежки слани и измръзвания.

Стационарната газова горелка FrostGuard разполага с мощен вентилатор, задвижван от бензинов мотор, който работи на пропан газ, движейки машината в кръг от 360 градуса. Пълното ѝ завъртане около оста позволява да разпръсква топлина, която предпазва дърветата от осланяне.

Горелката е лесна за използване и въпреки, че една машина защитава площ от около 10 декара, в последните години тя се търси и от крупни земеделски производители, които инвестират в няколко машини. Две са версиите на газовите горелки, предлагани на пазара Basic и Revolution, като втората има опция за автоматичен старт. Бутилките са оразмерени да работят една нощ. Моделите от Revolution серията са R 20, R 25, R 30 и R 30 T. Моделите се различават по разположението на изходите, като при R 20 е точно над земята, R 25 е на 1 метър над земята, R 30 е с изход над машината и при R 30 T е с изход над машината с Т образна форма. Basic моделите са два – B 20 и B 25, като при тях също разликата е в разположението на изхода от земята. При B 20 е точно над земята, а при B 25 е на 1 метър над нея.

Мобилните решения с газовите горелки FrostBuster са другото предложение на „Аквамат 2000“, което може да е от полза на овощарите. Предлагат се в три модела навесни и един, който може да се прикача към трактор.

Максималната площ, която горелката може да покрие е 80 декара. Принципът на работа е лесен – газовата горелка загрява въздуха до 80-90 градуса, а той излиза от два отвора вляво и вдясно.

Моделът FrostBuster F 501, който е прикачен, може да работи непрекъснато до 10 часа. FrostBuster има възможност за автоматично стартиране на горелката в зависимост от оборотите на вентилатора: ако се превиши определено ниво на скорост (rpm на вентилатора), горелката ще се стартира автоматично. Когато скоростта спадне под това ниво, горелката ще се изключи. Навесните модели са F252, F252H и F152, като те се използват за малки трактори под 65 конски сили.

При използването на цялата техника „Аквамат 2000“ предлага и пълно сервизно обслужване на горелките срещу слана.

Предлаганите горелки работят на следния принцип: горелката не затопля насажденията (не повишава температурата над критичните стойности), а работи на принципа на фазовия преход или чрез контролиране на образуването на скреж. Тъй като преминаваме с поток от горещ въздух, на всеки 7 до 10 минути, част от леда се изпарява (сублимиране) и остатъкът от леда получава енергия от преминаващият въздух. Колкото по-висока е влажността, толкова повече енергия се прехвърля. По този начин се предотвратява образуването на скреж.

През 2019 г. някои земеделски стопани отчетоха в насажденията си над 8 броя слани и ниски отрицаделни температури. Тези от тях, които бяха заложили на FrostGuard или FrostBuster при посещение от служители на „Аквамат 2000“ в техните насаждения, отчетоха, че са запазили голяма част от своите насаждения по време на сланите и ниските температури.

По материали на Аквамат 2000