Ректорът на Русенския университет чл. -кор. проф. Христо Белоев бе удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза“ от Университета в Питещи, Румъния


Ректорът на Русенския университет чл. -кор. проф дтн Христо Белоев, бе удостоен с почетната титла Doctor honoris causa на Университета в Питещи, Румъния на тържествена церемония проведена на 1 октомври 2021 г. в Аулата на университета.
На церемонията присъстваха ректорът на университета, председателят на Сената, заместник ректори, декани, ръководители на катедри, преподаватели и студенти.
Председателят на сената проф. Михаела Дякону и деканът на инженерния факултет представиха процедурата по номинацията и решението да удостояване на проф. Христо Белоев с почетната титла.
Проф. д-р Димитриу Чирлесан, ректор на университета в Питещи, благодари за досегашната съвместна дейност между двата университета и за изключително активната роля и участие на ректора на Русенския университет – проф. Христо Белоев и заедно с председателя на сената извършиха церемонията по удостояването.
След връчване на отличието проф. Христо Белоев произнесе кратко слово в което благодари за оказаната висока чест:
„За мен е изключителна чест да бъда удостоен с най-високото почетно звание на Университета в Питещи – ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА! Приемам това като признание на резултатите от дългогодишното сътрудничество между нашите два университета и израз на желанието, то да се задълбочава.

Договорните отношения между двата университета започват официално през 2014 г. с подписване на споразумение по програмата“ Еразъм“ в област
“ Информационна и компютърна техника“ , с координатор засл. доцент Стоянка Смрикарова. То е последвано от споразумение в област „Транспорт“ с координатор проф. Росен Иванов, а по-късно са подписани и споразумения в областите „Педагогика“ , „Социални дейности“ и“ Акушерство“.

За първи път обмен на преподаватели и студенти е осъществен през 2016 година и от този момент, отношенията между двете висши училища се развиват много интензивно. През годините в Университета в Питещи са идвали за водене на лекции и за обучение десетки преподаватели от Русенския университет. Множество студенти и докторанти са провели обучението си в университета за по един семестър.

От своя страна, Русенският университет е посрещнал над 20 преподаватели от университета в Питещи, както и 77 студенти – за провеждане на практика или обучение – за по 1 или 2 семестъра. През тази учебна година обучението си в Русенския университет са започнали още 6 студенти.
Към това следва да се добавят и 4-те европейски тематични мрежи в областта на компютинга, на които Русенският университет е бил координатор, а Университетът в Питещи – един от най-активните партньори.
Съвместна дейност за последните 5-6 години показва сериозно развитие, израз на което е и сключването на рамков договор за сътрудничество при посещението на чл.-кор. Проф. Христо Белоев Университета в Питещи през месец юни тази година.

Всичко това прави Университета в Питещи стратегически партньор на Русенския университет.
Предстои преподписване на договорите по Еразъм+ за следващия период с цел съвместните дейности да се развиват и разширяват.

“Днешният акт ни задължава да развиваме нашето партньорство и сътрудничество още по-ускорено. Да търсим нови форми на сътрудничество, обмен на студенти, докторанти и преподаватели, работа по съвместни научни проекти, представяне на получените резултати на научни форуми и др.

Още веднъж искам да изкажа своята благодарност за високото признание и чест която ми оказвате! Приемам го като признание към Русенския университет и цялата ни академична общност.
Нека си пожелаем успешна нова учебна година!

Нека си пожелаем ползотворно сътрудничество!

Но преди всичко, нека си пожелаем да сме здрави и заедно да победим корона вируса във всичките му модификации!“ – каза чл.- проф. Христо Белоев при удостояването му с почетната титла.

Проф. Белоев и придружаващите го лица взеха участие в тържествена церемония по откриване на новата учебна година проведена в центъра на града пред сградата на Общината. Той отправи приветствие към преподавателите, служителите и студентите и им пожела здрава и успешна академична година.

Университетът в Питещи е създаден през 1962 година. Към момента в него се обучават над 8000 студенти в шест факултета: Факултет по природни науки, физическо възпитание и информатика; Механико -технологичен факултет; Факултет по електроника, комуникации и компютри; Факултет по педагогически науки, социални науки и психология; Икономически и правен факултет; Факултет по теология, история и изкуства.

Университетът в Питещи поема мисията на образованието и научните изследвания, като реализира триномата на съвременния университет: образование – изследване – услуги в общността:
Професионално развитие на университетско и следдипломно ниво и в концепцията за учене през целия живот, с цел личностно развитие, включване на завършилите на пазара на труда, удовлетворяване на компетентността на социално-икономическата среда и адаптивност към постоянните промени.
Генериране и трансфер на знания чрез фундаментални и приложни научни изследвания, развитие, иновации и трансфер.