Резитби на зелено в лозята


Резитбите на зелено оказват влияние върху правилния растеж, добива и качеството на гроздето. Правилното им извършване влияе върху опазването на лозата от патогени и неприятели. Чрез тях се регулира  растежа на лозовото растение.Зелените резитби са продължение на основната резитба. Към тях се отнасят следните манипулации: филизене, прищипване, кършене, колтучене, колцуване, прореждане на гроздове, прореждане на зърна и прореждане на листа.

ФИЛИЗЕНЕ

През пролетта се премахват цели зелени леторасли, когато достигнат дължина 20-25 см. Чрез тази резитба се постига равномерно разположение на летораслите. Спомага за по-добро огряване от слънцето и повишаване на фотосинтезата и съответно за по-добър хранителен режим. Прореждането на зелените леторасли води до по-добро проветряване, с което се намалява вероятността за развитие на болести. Улеснява третирането  на растенията с фунгициди и инсектициди.

В младите лозя филизенето е задължителна операция при обикновения и ускорения метод на формиране. При филизенето, през първата или втората година от отглеждане на лозите на стъблени формировки, се оставят по 1-2 леторасъла. През следващата година се почистват летораслите по стъблото, като се оставят тези, които ще се използват за кордон или второ рамо.

При плододаващите лози, филизенето се извършва след появата на съцветията, за да се разграничат плодните от безплодните леторасли. Филизенето трябва да се извърши преди първото третиране за мана. При филизенето се премахват лакомците по старите части на растенията, без тези, които се използват за  подмладяване на някое рамо или кордон и за създаване на плодно звено. Премахват се и безплодните леторасли.

КЪРШЕНЕ

Кършенето е средство за борба с изресяването. Премахването на вегетационния връх на летораста, с връхните 5-8 листа, се нарича кършене. Тази операция предизвиква по-добро завързване при сортове, склонни към изресяване и така се увеличава добива. Кършене, извършено след цъфтежа допринася за по-добро изхранване на зърната.

Чрез тази манипулация се намалява засенчването и се подобрява проветряването на лозите и по този начин се намалява опасността от развитие на сиво гниене. Намалява се изпаряващата повърхност и се подобрява водния баланс на растението.

Кършенето се извършва през средата на месец юли. На летораслите над последния грозд се оставят 12-14 листа на винените и 14-16 при десертните сортове. При високостъблените формировки, то се прилага само при силно растящите  лози.

ПРИЩИПВАНЕ

Тази зелена резитба представлява премахване на вегетационния връх на леторасъла с връхните 2-3  листенца. Това е метод за ускорено формиране на младите растения и за възстановяване на измръзнали лози. Целта е да се развият колтуци, които по-късно ще се използват за формиране на кордони, рамена или плодни звена.

Целта на прищипването е да се ограничи изресяването и да се регулира растежа на отделните леторасли. В някои случаи, когато върховете на летораслите изразходват по-голяма част от постъпващите хранителни вещества за растеж, настъпва изгладняване на съцветията и те започват да се превръщат в мустаци – т.н източване. С отнемане на върха се насочват повече хранителни вещества към съцветията. Когато трябва да се избегне превръщането на съцветията в мустаци, прищипването се извършва след като се открият съцветията. При десертните сортове източването се среща по-често. При винените сортове, почти не се налага да се извършва. За да се избегне изресяването, добре е прищипването да се извърши 4-5 дни преди цъфтежа.

КОЛТУЧЕНЕ

Състои се в премахване на цели или част от страничните леторасли (колтуци). В младите лозя колтученето се прилага при ускорения метод на формиране на лозите. Извършва се при дължина на колтуците 20-25 см, като се оставят 2 колтука на лоза. Те служат за формиране на рамена или кордони.

В плододаващи лозя, колтученето се извършва по различни начини, според времето в което провежда. Когато колтуците са малки, в зоната на гроздовете се премахват изцяло. Над гроздовете не се премахват целите колтуци, а се запазват долните 4-5 листа. Във влажни години и буен растеж на лозите, колтученето се извършва два или три пъти.

КОЛЦУВАНЕ

Премахва се пръстен с ширина 3-4 см от кората и ликото на плодна пръчка, зелен леторасъл, или рамото на лозата. С това се прекъсва оттокът на асимилати от листата към корените и те се натрупват в гроздето и летораслите над колцуваното място. В резултат на предизвиканото по този начин по-добро хранене, зърната наедряват и узряването настъпва с 10-15 дни по-рано.

Колцуване се извършва само при десертни сортове. Времето за извършване на колцуването зависи от развитието на зелените зърна – те трябва да са с размери 4-6 мм. Добър резултат се постига, когато се комбинира с прореждане на зърната и гроздовете. Тази манипулация отслабва силата на лозите и ограничава запасяването на кореновата система с асимилати. Прилага се през 3-4 години.

ПРОРЕЖДАНЕ НА ГРОЗДОВЕ

Прилага се при десертни и винени сортове. Прореждането на гроздовете се извършва при големина на зелените зърна 4-6 мм. Отстраняват се малки и недоразвити гроздове и тези при които има милерандирали зърна.

ПРОРЕЖДАНЕ НА ЗЪРНАТА

Извършва се при десертни сортове  с големи гроздве и зърна, също и при някои безсеменни сортове и се съчетава с използването на гиберилинсъдържащи препарати, за по-добро узряване и по-добър търговски вид на гроздовете.

ПРОРЕЖДАНЕ НА ЛИСТАТА

Тази манипулация цели постигане на по-добро качество на гроздето. С прореждането на листата се осигурява по-добър светлинен и въздушен режим, улеснява се борбата с болести и неприятели. Премахват се листата в основата на летораслите, в зоната на гроздовете, но се запазват листата над тях. Прореждането на листата се извършва след приключване на фазата прошарване на зърната.

Доц. д-р Г. Дякова, ас. Р. Минчева, ас. И. Иванова

ИЗС „Образцов чифлик” гр. Русе