Регистрираните розопроизводители ще получат държавна помощ “де минимис”


Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се е срещнал в Карлово с розопроизводителите и кметовете на населените места в региона, съобиха от пресцентъра на МЗХГ. Поводът са протестите на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розовия цвят.

“Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените. И без протест на пътищата щях да дойда”, е казал министър Порожанов. Той е обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби да получат държавна помощ “де минимис”.
Ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.
„Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон”, е казал министърът на земеделието. В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени тази година.
В министерството на земеделието се е проведела среща и с дестилериите, които преработват розовия цвят. На нея са били поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона.