Първа Електрониада в Русенския университет „Ангел Кънчев“


На 16 февруари 2019 г. от 10:00 часа в зала Сименс 2Г.204 на Русенския университет „Ангел Кънчев“ е откриването на първото младежко състезание ЕЛЕКТРОНИАДА. Организатори са преподавателите и докторантите от катедра „Електроника“, факултет „Електротехника, електроника, автоматика“ на Русенския университет, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Отборите, заявили участие, са 11 – от Горна Оряховица,  Плевен, Разград, Русе и Шумен и се сформират от трима участника – по един представител с хардуерна, софтуерна и теоретична насоченост. ЕЛЕКТРОНИАДА 2019 се провежда в два състезателни кръга – теоретичен и приложен, с времетраене 3 астрономически часа. В теоретичния кръг участниците отговарят на две серии по десет въпроса за време от 30 минути. Отговорите на въпросите са от затворен тип. Приложният кръг е с времетраене 120 минути, като участниците преминават през четири етапа с конкретни задачи – изработване на  електронна схема, алгоритъм за работа и програма за подготвената система, базирана на Arduino UNO и тестване и измерване на изходните параметри.

След приключване на състезанието участниците представят разработките и демонстрират работата на устройствата пред петчленно жури. Резултатите от ЕЛЕКТРОНИАДА 2019 и награждаването е в деня на състезанието от 15:30 часа.

Наградният фонд на състезанието ЕЛЕКТРОНИАДА 2019 е осигурено от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и водещи фирми в областта на електрониката.

Участници в първото младежко състезание ЕЛЕКТРОНИАДА, подредени по служебните номера, изтеглени чрез жребий, са: Професионална гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“, Плевен; Средно училище „Йордан Йовков“, Русе; Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе; Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“, Разград; Професионална гимназия по електротехника електроника „Апостол Арнаудов“, Русе; Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“, Шумен; Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“ гр. Г. Оряховица.