Публикуваха отговори на въпросите, свързани с еднократната доставка по училищните схеми


На сайта на ДФ „Земеделие“ са публикувани отговори на въпросите, които вълнуват одобрените заявители и директорите на учебни заведения, свързани с еднократната доставка по двете европейски схеми „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ в условията на извънредно положение в страната заради пандемията от коронавирус (COVID-19), съобщиха от пресцентъра на фонда.

С постановление на Министерски съвет и в отговор на препоръките на ЕК към страните – членки за взимане на гъвкави решения относно администрирането на двете европейски схеми на национално ниво, се даде възможност децата и учениците да получат еднократно полагащите им се доставки за периода 13 март – 13 май 2020 г.
Децата от детските градини и учениците до 4 клас ще получат еднократно пакети с плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал, съгласно действащите правила и изисквания за качество, съхранение и доставка на продуктите. Доставките до учебните заведения се извършват както и преди обявяването на извънредно положение – от одобрените заявители.
Двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните завадения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство.