Проф. д-р Васил Николов: Ще се боря ССА да бъде мощна и авторитетна институция


Ще се боря Академията да бъде мощна и авторитетна институция. Това заяви председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов в предаването на БНР „Преди всички“.

Проф. д-р Николов изтъкна, че без аграрна наука и образование, не може да има развит аграрен сектор. По думите му на научната институция трябва да се даде възможност да се разгърне. В системата работят наистина стойности хора. „Трябва да създадем  условия тези хора да печелят от собствения си труд. Те създават сортове, научни продукти, които предлагат на обществото. Учените, които са създали даден сорт съгласно закона имат право на определена част от приходите“, поясни председателят на Академията.

„Ние се оплакваме, че сме загубили българския вкус и не ядем доматите, чушките, прасковите други плодове и зеленчуци, които познаваме“,  подчерта проф. д-р  Николов и добави, че всички тези наши сортове се съхраняват и предлагат от Академията.

Председателят отбеляза, че през последните години не са провеждaни истински реформи. „Готви се Закон за ССА, който достига до едно ниво и спира, но от това, което виждам на бюрото си, по някои промени от проектозакона има политически консенсус и те са положителни“, каза още той. Проф. д-р Николов съобщи, че е започнал посещенията си на институтите и опитните станции, за да се запознае отблизо със състоянието на всяко едно структурно звена на Академията. „Ще направя анализ и ще изложа визията си за реформа пред министъра на земеделието, храните и горите и Комисията по земеделие, храни и гори.

Има различни концепции за структурата на ССА, но според него добър пример е френския Национален институт за агрономически изследвания (ИНРА), който е със силно логистично централно управление и голям брой самостоятелни обединени в изпълнението на общи проекти и цели.