Професионална гимназия по селско стопанство, Ситово


През 1991 г. на територията на с. Ситово се открива Професионално-техническо училище по селско стопанство. Първият директор е Розин Георгиев Христов. Учителският състав е от пет души, има две паралелки след завършен седми и осми клас по специалността „Тракторист-машинист”. Срокът на обучение е две години. Първият випуск на СПТУ завършва през 1998 г. През 2005 г. се открива единствената в силистренска област специалност „Производство и преработка на мляко и млечни продукти” и се изгражда училищна лаборатория.  От държавен поземлен фонд са предоставени на училището 200 дка земя в землището на с. Слатина, в последствие още 315 дка. Сега разполагат с 515 дка обработваема земя.

Училището претърпява много промени. През 2012 г. статутът от ПТУСС  се променя в Професионална гимназия по селско стопанство, Ситово във връзка с подобряване качеството на образователно-възпитателния процес, наличието на добра материална база и увеличаване броя на учениците. Осъществен е прием за дневна форма на обучение по специалностите „Земеделец” и „Пчеларство”. Последователно са закупени микробуси за извозване на учениците: Форд транзит, Ивеко, 18-местен микробус Мерцедес, както и два леки автомобила  за обучение на учениците за водачи на МПС категория „В”. Гимназията разполага с общежитие на 2 етажа, 14 апартамента, всеки с по 2 спални, санитарен възел и тераса. Спалните помещения са ремонтирани, имат ново обзавеждане и PVC дограма. Обособен е блок за момичетата. Сградата се отоплява с локална парна инсталация. За развитието на учениците са оборудвани: кабинет за самоподготовка, компютърна зала и помещения за тенис, шахмат, народни танци и отдих с кабелна телевизия. Общежитието има и открито спортно игрище. Осигурено е видеонаблюдение. ПГСС Ситово разполага с класни стаи, специализирани кабинети за професионално обучение, лаборатория и компютърен кабинет. Във всяка класна стая има компютър и Интернет връзка. Обзавеждането включва нова ученическа мебел и бели дъски. Стаите се отопляват с климатици. В училището е монтирано видеонаблюдение. Гимназията разполага с три работилници и учебни офиси по професионална подготовка. За съжаление, нужни са средства за закупуване на нови съвременни образци на селскостопанска техника, на която да се обучават учениците.

Учителският колектив се състои от 13 много добре подготвени преподаватели и двама възпитатели. Гимназията предлага обучение в 5 специалности: „Земеделец”; „Пчеларство”; „Производство и преработка на мляко”; „Растителна защита”; „Механизация на селското стопанство”.

След завършване на образованието си повечето от учениците започват собствен бизнес в селското стопанство в района, а малка част продължават във висши учебни заведения.

По материали на ПГСС, Ситово