Професионална гимназия по лозарство и винарство „Ал. Стамболийски“


 

Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски“ в гр. Плевен е училище, съчетаващо опит и история с настояще и поглед към бъдещето. На 14.02.2020 г. тържествено бе отбелязана 130-годишнината от основаването му.

В препълнения салон на драматичен театър „Иван Радоев“, Плевен емоции от тържеството преживяха много бивши и настоящи учители, служители и ученици на училището, гости и приятели.

В гимназията се изучават специалности със земеделска насоченост – „Лозаровинарство“, „Растителна защита и агрохимия“, „Агроекология“ и „Трайни насаждения“.

За предстоящата 2020-2021 учебна година приемът ще бъде по професия „Техник – растениевъд“, специалност „Растителна защита и агрохимия“ и по професия „Техник – озеленител“, специалност „Цветарство“. Специалността „Цветарство“ не е нова за нашето училище. Решихме да я възстановим, поради необходимостта от кадри в тази сфера. Растителната защита и агрохимията са традиционни за областта и тенденциите за добра реализация на завършващите се задълбочава.

Преподавателите ни са специалисти с богат професионален опит. Практиките се провеждат в учебното стопанство и в учебната изба, която е най-старата на Балканите. Поддържаме контакти и с редица фирми в града и областта, където ученици провеждат някои от практическите си занятия.

Част от нашите ученици продължават обучението си във ВУЗ, основно в Аграрен университет – Пловдив, след което се реализират пълноценно в бранша.

По време на обучението си всички ученици се обучават за водачи на МПС – кат. Ткт и кат. В, което им дава добър старт за работа след завършването им.

инж.агр.д-р Геновева Николова – директор на ПГЛВ „Ал. Стамболийски”