Професионална гимназия по земеделие „Ст. Цанов“


Иновативната професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов” е наследник на първото земеделско училище в нашия град, създадено преди 112 години.

През тези години то е преживяло много промени и реформи, но неизменно е вървяло напред и нагоре, благодарение на труда и усилията на всички работещи в него учители, служители и ръководители.

Днес то е разположено на площ от 136 дка, на която се намират: Учебна сграда, реновирана по програма „Региони в растеж” на 3 етажа с 20 специализирани кабинета; библиотека; ученически стол; медицински кабинет; физкултурен салон и спортни площадки; общежитие; реновирано и обновено хале с учебна работилница и кабинети по учебна практика по: Трактори и автомобили, Селскостопански машини; полигон за кормуване на площ от 15 дка по време на кормилната практика за категории Ткт и Твк.

Училището е иновативно от учебната 2019/2020 година. Иновацията, която прилагаме е използване на електронни средства с помощта на съществуваща облачна система, внедряване на съвременен софтуер и работа във виртуална класна стая. Името на проекта е „ Учим днес, за да сме успешни утре”. Учебните кабинети са обзаведени с интерактивни дисплеи.

Гимназията е собственик на 833 дка обработваема земя, на която се засяват пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед. Разполагаме с добра материална база за провеждане на практики с учениците: машинно-тракторен парк, микробус „Ситроен”, два учебни леки автомобила-„Дачия” и „Ситроен”, нов трактор „Маккормик“ с прикачна техника, зърнокомбайн, косачка, добре обзаведени учебни работилници.

Сега в ПГЗ ”Ст. Цанов” се обучават бъдещи земеделци по следните специалности в дневна, самостоятелна и задочна форма на обучение: Специалност: Механизация на селското стопанство, Професия: Техник на селскостопанска техника; Специалност: Растителна защита и агрохимия, Професия: Техник – растениевъд; Специалност: Агроекология, Професия: Агроеколог; Специалност: Автотранспортна техника, Професия: Техник по автотранспортна техника; Специалност: Бизнес – администрация, Професия: Офис мениджър; Специалност: Селски туризъм, Професия: Организатор на туристическа дейност.

От новата учебна година ще се осъщесктви прием и в: Специалност: Системно програмиране, Професия Системен програмист.

Задочна форма на обучение: Специалност: Говедовъдство, Професия: Техник – животновъд; Специалност: Производител на селскостопанска продукция, Професия: Фермер.

В нашето училище работят 38 висококвалифицирани преподаватели и специалисти в областта на селското стопанство и механизацията, благодарение на чиито труд и усилия постигаме ежегодно прием на 100% в специалностите на гимназията. Обновява се педагогическият и административният екип с млади специалисти, а педагозите с дългогодишен стаж непрекъснато повишават квалификацията си чрез различни курсове, семинари и обучения на регионално и национално ниво.

В ПГЗ „Стефан Цанов“са разработени, осъществени и продължават да се реализират множество проекти по различни европейски и национални програми – по програма „Леонардо да Винчи“, програма „Еразъм+“, програма „Джуниър Ачийвмънт“, проекти за обогатяване на материалната база, проект УСПЕХ, проект „Твоят час“, проект „Ученически практики“, проект „ИКТ в училище“ и други.

112-годишната Професионална гимназия по земеделие е конкурентноспособно училище, което осигурява гъвкаво, адаптивно, модерно, пазарно ориентирано и качествено средно професионално образование по актуални професии в областта на земеделието за младежи от Кнежа и региона.

По материали на ПГЗ „Ст. Цанов”