Протест в Пловдив срещу опасните за пчелите пестициди


Активисти на природозащитната организация „Грийнпийс“ от няколко държави протестираха днес в Пловдив срещу опасните за пчелите пестициди. Акцията започнала в 12:00 ч., пред входа на Гранд Хотел „Пловдив“, където по същото време се провеждаше Шестият национален агро – семинар „10 години Национална асоциация на зърнопроизводителите“ – „Земеделие за бъдещето“.

Целта на инициативата била да бъде привлечено общественото внимание и това на земеделския бранш към проблема с намаляването на популациите на пчелите и другите опрашители, който може да има сериозни последици върху селското стопанство и храната на трапезата ни.

„Грийнпийс“ от години призовава за ограничаване на вредните за пчелите пестициди. Европейският съюз вече ограничи използването на три пестицида вредни за пчелите: имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, които принадлежат към семейството на неоникотиноидните инсектициди. През 2017 г. предстои институциите на общността да вземат решение дали тази частична забрана да бъде удължена.