Подходящи машини за българските условия


Петър Герджиков, управител на „Герпро” ЕООД, пред в. „Земеделска техника”

– Казвам се Петър Герджиков, имам фирма от 7 години. Тя е създадена в Нова Загора и произвежда селскостопански машини, но започнах да изработвам и други. Аз съм инженер конструктор на селскостопански машини. Завърших със златен медал, като първенец на випуска. Имах предложение да започна работа в БАН, но отказах. Имам много уникални, некопирани разработки, но за съжаление, към тях няма голям интерес от земеделските производители. Те предпочитат западна техника, макар че аз предлагам по-евтина и по-качествена.

Преди време се занимавах със земеделие. 10 години имах друга фирма, чиято дейност беше производство на селскостопанска продукция. Имам преки виждания върху процесите и съм наясно с българската почва. Ако от определени области във Франция, Австрия, Германия вземем машини, които са предназначени за техните терени, при нас няма да издържат. Или се износват много бързо, или се чупят, защото почвите при тях са песъкливи и по-леки, а при нас са по-плодородни, но „по-тежки”.

Продуктовата гама на Герпро е предимно прикачен инвентар – дискови брани, всякакви култиватори, валяци, фрези, тръскаща машина за прибиране на орехи, за полагане на маркуч за капково напояване, машина за очистване на почвата от камъни до 20 см дълбочина. Предлагам и оборудване за зърнобази – елеватори, редлери, сушилня.  Имам разработки и за строителството – пресевни инсталации, транспортни ленти, смесители, уникален рециклатор на бетон – на следващия ден фракциите се използват отново. Интересна е и машината за полагане на оптичен кабел на 1,3 м дълбочина за полагане на гумени гранули. Мога да разработя и произведа всичко, към което има интерес.

За съжаление, в последните 3-4 години субсидиите така се отпускат, че земеделците са принудени да купуват европейска техника втора употреба. Голяма грешка е една държава да остава без машинопроизводство, но за съжаление, това е държавна политика.

Гъвкав съм, защото не искам да фалирам. Затова проектирам машини на компютърни програми. Става по-бързо и заменя цял колектив от проектанти и конструктори. Горд съм, че каквато и машина да правя, става от първия път. Изпращам проекта на 3D на клиента и той казва какво му харесва и какво не, какво как да се промени, уточняваме цената и изделието е същото като на проекта. Във фирмата си работя сам, жена ми ми помага от време на време. Проблемът е, че като съм сам, се налага да отклонявам някои големи проекти. Аз съм всичко –проектант, конструктор, технолог, стругар, фрезист, заварчик, работя с плазмата и останалите машини, правя всичко, което се прави в един завод, включителни и подръжката на машините, но очевидно обществото ни няма нужда от такива хора, защото едва оцелявам. В момента има голям недостиг на кадри, а така избягвам този проблем.

Петя Ноева