Проект подпомогна млади учени, докторанти, студенти и преподаватели от Русенския университет в техните научни изследвания и повишаването на квалификацията


На 19 декември на пресконференция в Русенския университет бяха представени резултатите от проект BG05M2OP001-2.009-0011-С01 „Подкрепа за развитието на човешките ресурси в областта на научните изследвания и иновации в Русенския университет“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020”, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Основана цел на проекта е да се подпомогне научноизследователския състав на университета с участието на млади докторанти в научни изследвания, повишаване на квалификацията на учените чрез специализирани курсове; подпомагане с материали; реализиране на мобилности на студенти във фирми и университети в други държави, извършващи сериозна научноизследователска и развойна дейност; заплащане на такси за публикуване на резултатите от научните изследвания с световноизвестни списания и конференции, реферирани от Web of Science, Scopus; създаване на научноизследователски екип с назначаването на двама чуждестранни учени в Русенския университет за засилване на научната работа и привличане на млади учени.

Повишаването на квалификацията на преподавателите от Русенския университет, които извършват и научноизследователска дейност, се реализира в три направления – чрез абонамент за електронни периодични издания и научни бази данни; чрез закупуване на специализирана литература необходима на всеки от целевата група за неговата научна и преподавателска дейност и чрез специализирани курсове.

Проведени са 23 курса за 170 преподаватели от 8-те факултета и филиалите на университета. Поради голямото разнообразие на специалностите в университета и научната дейност на преподавателите в областите: машиностроене, електротехника и електроника, комуникационна техника, селскостопанска техника, транспорт, право, икономика, информатика и т.н., курсовете са разделени на две групи. Първите 13 курса са подготвени и проведени от учени, които са се доказали в своята научни изследователска и развойна област, работещи в университетите. Втората група от 10 специализирани курса са проведени от представители на фирми или организации, които развиват иновационна дейност.

Извършена беше и мобилност на 50 студенти от Русенския университет във фирма B&R, Егелсберг, Австрия. Във фирмата студентите се обучаваха 3 дни. Обучението беше свързано с получаване на знанията за научноизследователската и развойна дейност на фирмата, както и за иновациите и новите производства. След приключване на обучението, всички студенти получиха сертификати.

Проектът осигури разходите за публикуване на 366 научни статии и доклади, както и за участие на 70 млади учени и докторанти, и 53 постдокторанти в престижни научни конференции и стойностни научни изследвания и публикации, които са реферирани в Web of Science, Scopus, Google Scholar.

За осигуряване на публичност са подготвени информационни табла, рекламни брошури и електронна страница на проекта, а резултатите от него се представят на конференции.

Проектът е с продължителност от 06.2017 г. до 12.2019 г. и е на стойност 774 445.60 лева.