Проведе се XXVI-тото издание на Международния панаир в Добрич


На 28 август в Добрич се откри традиционното за града изложение „Селското стопанство и всичко за него”. Това бе неговото XXVI-то издание. На него присъстваха изложители и гости от цялата страна, както и от Гърция,Турция, Украйна и Румъния. Събитието продължи до 31 август и вече се е утвърдило като форум на модерния агробизнес в България. Участниците тази година бяха 90, а 25% бе ръстът на фирмите, които се представиха за първи път. За първи път се проведе и двудневен фестивал „Даровете на природата” с акцент биопроизводство.

Официални готи на откриването бяха зам. министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов, народният представител Даниела Димитрова, председателят на общинския съвет на Добрич Иво Пенчев, зам. кметът на Добрич арх. Боян Коларов, директорът на областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие” Ивайло Йорданов, директорът на областната дирекция по земеделие Десислава Иванова и Нели Господинова, председател на Черноморски център за развитие.

Звезделина Иванова, изпълнителен директор на Добричкия панаир, пожела на всички участници ползотворна година и успех на изложението.

Зам. министърът Янко Иванов приветства изложителите и гостите от името на министъра на земеделието, храните и горите. По думите му панаирът е успял да си извоюва авторитет през годините, благодарение на участниците от страната и чужбина, които показват възможностите за инвестиране в аграрния отрасъл. На изложението могат да се видят новости, очертаващи рамката на едно модерно земеделие у нас и в съседните страни. Иванов подчерта, че българското земеделие има сериозни перспективи в рамката на общия европейски пазар, който е динамичен и има много потребители с голяма конкуренция и с високи изисквания за качество и безопасност на храните. Заместник министърът заяви, че пред земеделските стопани се открива свобода да се ръководят от сигналите на пазара, за да може продукцията им да е пазарно ориентирана в инвестиционен аспект. Амбицията на настоящия екип на земеделското министерство е да организира работата си в пряка и практическа полза на фермерите. Целта е да се намали излишната бюрокрация и да се увеличи държавния паричен ресурс в сектори, които се нуждаят от свежи пари, за да функционират нормално в условията на пазарната икономика. Той обясни, че политиката в областта на българското земеделие съответства на изискванията на ЕС, определени от целите на ОСП. Един от основните стремежи е да се гарантира стабилност на пазара на земеделските продукти чрез развитие на пазарни структури. Насърчаването на обединяването на земеделците в сдружения на производителите дава възможност да се произвеждат и предлагат еднородни партиди, качествена продукция от един сорт, като по този начин се постига по-добра пазарна цена, по-голяма гъвкавост и се намаляват производствените разходи.

Нели Господинова заяви, че целта на двудневния фестивал „Даровете на природата” е не само да представи биопроизводители от България, Румъния, Македония, Гърция, но и да покаже една  нова култура и ново отношение към природата и земята. На него бяха представени „зелени” работилници, дегустации, представяне на вкуса на Добруджа.

Доника Асенова