Проблеми пред малинопроизводителите


Българската асоциация на малинопроизводителите е създадена през 2012 г. с цел да представлява, подпомага  и насърчава малинопроизводителите на територията на Република България,  да се грижи за интересите на членовете си пред държавните и общинските органи и организации. Асоциацията наброява 176 члена, които стопанисват повече от 2/3 от малините в България. У нас се отглеждат около 20 800 декара малини.

2020 година се очертава да бъде динамична, с много и разнообразни проблеми, като се започне с  разнобой в доставките на поливна вода, свързани с опитите на ВиК дружества да доминират над язовири, изградени специално за поливни цели още през 60-те години на миналия век, използвайки буква в закона  да са с приоритет. Напояването е основен проблем при ягодоплодните, защото те са с плитка коренова система и са изключително чувствителни,  дори и при кратковременни водни дефицити, а през тази година имахме многобройни сривове в ритмичното доставяне на вода за поливни нужди там, където доставчик е Напоителни ситеми ЕАД, а собственик на язовирите е МОСВ.

Очакваме през 2021 да бъдат ремонтирани по голяма част от съоръженията на Напоителни системи и да няма проблеми със загубите на вода, а на  ВиК дружествата да им бъде дадена възможност да намерят алтернативни източници на вода, вместо да се присъединяват паразитно към изградените за поливане системи и да предлагат на населението недотам годна за пиене вода.

Тази година  глобални климатични промени се проявиха  с непредвидими изяви на капризите на времето с резки застудявания, засушавания, проливни дъждове и градушки, екстремно високи температури и други аномалии, и не на последно място кризата с COVID-19 и всички съпътстващи от това последствия.

В регионите с най-голяма концентрация на ягодоплодни в Североизточна България, областите Разград, Търговище, Шумен, Русе, все още няма осигурена държавна защита от градушки, но очакваме поне радарната система да заработи, за да осигури добра прогноза и сигнализация за изградените индивидуални средства за защита от градушки.

По тази причина от БАМ настоявахме в програмата за Държавни помощи за „Първично производство” да бъдат включени средства за защита и борба с климатичните явления.

През 2020 година, благодарение на усилията на МЗХГ, се постигна много благоприятен пробив за работа с търговските вериги,  което според нас бе изключително постижение, за което сме благодарни. Подпомагането с програми, стимулиращи изкупуване на ягоди и малини от страна на веригите даде добри резултати. Доволни останаха и потребителите защото имаха възможност за дълъг период от време да вкусят плодове от регионално производство.

Вносът през 2020 бе умерен и очакваме търговците и веригите да правят такъв само тогава, когато няма родно производство, или то е недостатъчно, и тогава ще има един планиран баланс, и всички ще са доволни. Очаква се програма за подпомагане за изкупуването от преработвателни предприятия, което също ще бъде с положителен ефект. Използваме случая да благодарим на министър Танева и целият екип на МЗХГ за разбирането и подпомагането в този труден момент по всички възможни направления.

Другият тежък проблем е намирането на работна ръка. Там има два негативни фактора – първо, че е недостатъчна и второ, че  е неефективна.

За сравнение в Англия,  нормата за бране на ягоди е 50 кг на час – 400 кг на ден, а при нас 80-120 кг на ден; при малините  е 10-15 кг на час или 80 -120 кг на ден, а при нас 30-50 кг на ден.

Въпреки всичко България вече е лидер в Европа в прилагане на машинно бране на малини с малинокомбайни. Очакваме  през новия програмен период и в това направление да има осигурени средства за подпомагане, защото проблемите с работната ръка се задълбочават, а малинокомбайните се оказват мултифункционални и са подходящи за бране на вишни, череши, сливи, кайсии, ябълки  и други плодове за индустрията.

Има напредък и в развитието на оранжерийното производство. През последните 1-2 години се чувства засилен интерес към изграждане на култивационни съоръжения, отопляеми и неотопляеми, а резултатите са изключителни. Надяваме се през новия програмен период да има повече средства за развитието на това производство и ягодите и малините да се включат като оранжерийни култури за целогодишно производство.

Очакваме  програмата за държавни помощи за „Първично производство” да продължи да работи и през 2021 с нов бюджет, според възможностите на МЗХГ.

Производството на ягодоплодни е изключително важен за страната ни отрасъл както с производството на здравословни плодове, с изключителни свойства за повишаване на имунитета, антиоксиданти, супер храни, така и като социален ефект, осигурявайки работна заетост на „сезонни” работници за един дълъг, над 7-8 месеца, период от време.

През последните години се наблюдава спад в площите на малини, но се надяваме с прилагане на нови сортове, технологии и иновативни машини да се повишат добивите и ефективността на производствените процеси с цел рентабилност и устойчиво конкурентно способно производство.

Божидар Петков, председател на БАМ