Приключват приемите по de minimis за реализация на говеждо месо и помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани


Утре, 25 ноември 2020 г. приключва приемът на заявления по de minimis за реализация на българско говеждо месо, както и по схемата за държавна помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, припомнят от ДФЗ.

Бюджетът на помощ de minimis за животновъди за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор „Говеждо месо“  е 1,5 млн. лева. Финансовата подкрепа има за цел да подпомогне родните производители да реализират отгледаните от тях.  Говедата, предназначени за клане следва да са отглеждани поне 6 месеца до датата на клане в стопанството на земеделския стопанин, кандидат по помощта. Те трябва да бъдат продадени от стопанството директно на кланица за клане, заклани на ишлеме или в собствения кланичен пункт на земеделския стопанин. Необходимо е продадените и заклани животни да бъдат на възраст от 12 месеца включително до навършване на 24 месеца. Помощта се предоставя за животните, заклани и реализирани в периода 1 август – 18 ноември 2020 г. Размерът на подпомагането е до 150 лв. на заклано говедо. Средствата ще бъдат изплатени на стопаните до 13 декември.

Държавната помощ „Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“ е с бюджет от 56,58 млн. лв. Тя е насочена към земеделски производители – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, които са отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г. и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19.