През 2019 г. се предвижда от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици


През 2019 г. се предвижда от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици, за следващата година 200 тона, а през 2021 г. 400 тона. Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за Китайската народна република (КНР), възлиза на 6,5 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на срещата си с Дун Сяодзюън, извънреден и пълномощен посланик на КНР.

По думите му, това предвижда тригодишният план за развитие на шафран в България за периода 2019-2021 г.,  изработен след подписаното тристранно споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от централна и източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко“ ООД.

В действие е работата по изграждането на първия Демонстрационен парк в подкрепа на сътрудничеството със селскостопански стоки по инициативата 16+1 между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) край Пловдив. Целта на парка е да подпомага търговията със земеделски стоки, както и организирането на  изложби, обучения, конференции и семинари за земеделските и хранителните предприятия.

„В работата по експозиционния парк за сътрудничество са взели участие около 20 китайски предприятия с инвестиции за 60 млн. евро“, обясни г-н Дун Сяодзюън. В проекта участват също и Аграрен университет гр. Пловдив, земеделска кооперация „Единство“, като общите обработваеми площи  възлизат на 17 000 декара. Според него, селското стопанство е един от най-блестящите акценти в сътрудничеството между България и Китай.

На 12 aприл 2019 г. в Дубровник, в рамките на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на КНР и страните от ЦИЕ, министър Порожанов и министърът на Генералната митническа администрация на Китай Ни Юефън подписаха протокол за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на български шрот от слънчогледово семе.