Предстои обучение на студентите от педагогическите специалности в Русенския университет


По инициатива на катедра „Педагогика, психология и история“ към факултет „Природни науки и образование“ при Русенския университет „Ангел Кънчев“ със съдействието на Центърa за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) в ролята му на Национално звено за координация по дейност eTwinning на 24 април 2020 г. стартира поредица от три еTwinning обучения за студенти от специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика“  и „Начална училищна педагогика и чужд език“, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Дейността eTwinning е част от Европейската програма Еразъм+, която насърчава училищното сътрудничество в Европа посредством информационни и комуникационни технологии, като осигурява подкрепа, инструменти, услуги и възможности за непрекъснато онлайн професионално развитие на студенти-педагози и действащи учители в системата на образованието.

Обучението на студентите от педагогическите специалности по дейността eTwinning е вече традиционно за катедра „Педагогика, психология и история“ и се провежда за трета поредна година. В хода на поредицата обучения студентите-педагози ще се запознаят с ресурсите на eTwinning Live  и TwinSpace и възможностите, които те предлагат за интегриране на иновативни педагогически методики и дигитални инструменти в преподаването на учебното съдържание и организирането на свободното време на децата в предучилищна възраст и на учениците в начална училищна степен. Студентите, които участват в обучението, ще се включат в национален eTwinning проект, за да усвоят умения за създаване и реализиране на eTwinning и „Еразъм+“ проекти.

В условията на извънредното положение, предизвикано от глобалното разпространение на вируса COVID-19, обучението ще се осъществи онлайн, като за целта се използва уеб-базираната система синхронно дистанционно обучение „BigBlueButton”, използвана в Русенския университет „Ангел Кънчев“  (https://meet.uni-ruse.bg/b/hph-dwc-pve).