ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ТРАНСНАЦИОНАЛНА ПАРТНЬОРСКА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „COMENTER&RC“ В РЕУС, ИСПАНИЯ


Проектът „ComEnter&RC – Предприятия на общността и отговорно гражданство за младежите и жените“, финансиран по Програма „Еразъм +“. цели осигуряване на подкрепа за усвояването на умения, необходими в борбата с обезлюдяването и бедността в отдалечените райони чрез създаването на социални предприятия, функциониращи в полза на местната общност. По този начин, чрез включването на гражданите в планирането, производството, финансирането и оперативната дейност на подобни предприятия, проектът, реализиран в стратегическо партньорство между организации от Италия, Великобритания, Франция, Испания, Португалия и България, цели адресиране на споделените местни нужди и подобряване на пригодността за заетост на целевите групи.
В рамките на транснационалната партньорска среща в Реус, Испания участниците обсъдиха съдържанието на разработвания в рамките на „ComEnter&RC“ инструментариум за стартиране на социално предприятие в полза на местната общност, в т.ч. профил на компетенциите на предприемачите и инструмент за самооценка, програма за обучение и учебно съдържание за развитие на ключови умения за стартиране на подобно предприятие, канава на бизнес модел и бизнес план. Предвижда се до края на годината въпросните инструменти да бъдат преведени на националните езици на партньорите и да бъдат предоставени за свободно ползване от страна на целевите групи и заинтересованите страни.
Основната роля в проекта на екипа от Русенския университет „Ангел Кънчев“ е свързана с разработването на уеб-базиран портал за стартиране на социално предприятие в полза на местната общност. По време на срещата в Реус проектните партньори изясниха изискванията по отношение на функционалностите на бъдещата платформа с оглед най-ефективното позициониране на създаденото съдържание за потребителите и създаването на възможности за бързото му и лесно използване.
Изпълнението на „ComEnter&RC“ продължава до края на м. август, 2023 г.