Предсезонна кампания на сеялки KINZE – качество, скорост и прецизност в сеитбата


 

Специални предсезонни цени от ИНТЕРАГРИ България 

С приближаването на новия сеитбен сезон за 2021 г., повечето земеделци сигурно вече безброй пъти ще са чули, че скоростта и прецизността са ключови фактори, когато става дума за увеличаване на печалбите им в края на годината. Скептиците сред нас биха отбелязали, че тези две думи са лишени от смисъл маркетингови похвати и в някои случаи биха имали право. Ето защо е от ключово значение да изясним какво точно  означават тези две думи – скорост и прецизност – за вас и за вашата селскостопанска дейност.

Понятието скорост е ясно, когато става дума за сеитба. Скоростта води до ефективност, която ви позволява да засаждате по-голяма площ, без непременно да е необходимо да инвестирате в по-голяма (или по-скъпа) техника. Но по-високата скорост си има своята цена: повече гориво за придвижване на техниката, по-висока честота на неизправностите на техниката, поради претоварване и в крайна сметка по-ниска прецизност на засаждане.

Прецизността е много по-сложен аспект от сеитбата, чиято правилна оценка е по-трудна. Благодарение на изследванията, извършени от дългогодишните новатори в областта на технологиите на засаждане Pioneer и Monsanto,  наскоро бе доказано неоспоримото значение на прецизността при засаждане. Проведени са не едно, а цели две независими проучвания, като изводите от тях говорят сами за себе си.

Изследователите установяват, че всеки процент пропусната почва на терена влияе отрицателно върху добива (=намалява добива) с изумителните 1,5%. И двете проучвания подчертават факта, че пропуските по време на засаждане са факторът, „който допринася в най-голяма степен за загуба на реколта“. Всъщност, за сравнение, изследователите откриват, че пропуските имат много по-голямо въздействие върху добива, отколкото непостоянната дълбочина на засаждане, сеитба извън оптималния период и липса на еднородност в разстоянията между семената в рамките на реда.

Създадената през 1965 г. компания Kinze, известен производител на сеялки за точна сеитба, продава сеялки на източноевропейския пазар от 40 години и заема 2-ро място на пазара за сеялки в САЩ. Компанията разработи лесен за използване интерактивен калкулатор въз основа на резултатите от горепосочените проучвания, който ще ви помогне да разберете потенциалното финансово въздействие на производителността (или липсата на такава) на вашата сеялка.  Можете да използвате калкулатора, за да определите въздействието на сеялката върху печалбите Ви, като въвеждате данни от вашите операции:

  • Просто въведете цената на тон, която очаквате да получите за зърното си.
  • Въведете плътност на засаждане на хектар.
  • След това гарантирания процент на покълване на Вашия доставчик на семена.
  • Какви са характеристиките на настоящата ви сеялка по отношение на пропуските.
  • Какво можете да очаквате, ако засаждате със сеялка Kinze True Rate – компанията Kinze наблюдава постоянна прецизност от 99% и повече на терена, с под 0,5% пропуски.
  • Посочете колко хектара ще засаждате.

Фигура 1 Калкулатор на Kinze

Калкулатор на Kinze

Резултатът е увеличение на печалбите от вашата дейност, при усовие, че използвате сеялка Kinze. Горният пример показва, че 4% подобрение в разпределението на семената при площ от 1000 хектара ще увеличи печалбата с 54 083 евро годишно.

Загуба от разпределението и покълването на семената

Фигура 2 Загуба от разпределението и покълването на семената

Почти всички земеделски производители правят оценка на дълбочината на засаждане след като засадят културата, но по този начин е трудно наистина да разберат влиянието на пропуските, тъй като съвсем естествено не сме в състояние да определим количествено това, което виждаме на терен от 20 или 40 хектара. Погледнете примера вдясно – той представя засаден терен с произволни пропуски от 5%.  При обхождането на такъв терен, повечето хора биха помислили, че сеялката им се е справила доста добре.

Ако обаче съберем всички пропуски на едно място, ще забележим ясно, че не сме оползотворили съществена част от терена, която няма да ни донесе печалба, а същевременно ще ни струва разходи, заради неизползвания потенциал.

Загуба от разпределението и покълването на семената (консолидирана)

Фигура 3 Загуба от разпределението и покълването на семената (консолидирана)

Независимите проучвания, проведени от изследователите на Pioneer и Monsanto, са извършени с царевица и поради тази причина калкулаторът на Kinze е разработен предимно за използване при засаждане на царевица. Същият принцип обаче може да се приложи и при останалите култури.

Вносителят на KINZE за страната, ИНТЕРАГРИ България, предлага пълна продуктова гама от сеялки за пролетна сеитба на предсезонни цени. Разгледайте каталога в сайта на търговеца – www.interagri.bg . Компанията предлага и изгодни пакетни оферти в подходяща комбинация с трактори New Holland, изготвени специално за вас, спрямо вашите индивидуални клиентски нужди.

В момента ИНТЕРАГРИ България предлага най-новата директна сеялка KINZE 3605 на специални предсезонни цени. Основните й предимства включват: 3-секционна повдигаща и въртяща се рама на централен пилон с 14 градуса огъване на крилото; по-голяма вместимост, 1 410 литра; по-дълъг живот на износване за по-ниски разходи; варианти за сух или течен тор, според вашите нужди; транспортна ширина 3,15 – 3,35 m; новият и лесен за използване дисплей Blue Vantage и електрическо задвижване Blue Drive, ще осигурят прецизен контрол при сеитба.

Ето какво споделят клиентите на ИНТЕРАГРИ България, работещи със сеялки KINZE.

„Общо обработваме 15 000 дка, от които 7 000 дка пролетници. Отново купих сеялка KINZE, защото преди 10 г. взех такава и до момента тя се справя отлично. Качествата й са производителност и точна сеитба. За толкова време много рядко се е налагало да купуваме части, а и абсолютно точно отсява бройката на растенията на декар.“

Д-р Гочо Гочев, обл. Добрич

„Преди години бях в Америка, за да видя как работят сеялките KINZE. Хареса ми и купих няколко. Тук KINZE се справят много добре. Нашите почви са много тежки, но това не ги спира. Десета година работя с тях и ще продължавам, защото са добри.“

Николай Стоименов, с. Мусачево

„Имаме директна сеялка KINZE 12-редова. Сеем по технологията No Till, с която пестим много разходи от гориво, обработки, работна ръка. Начинаещи сме в технологията, но досега сме много доволни. Нашите почви са слаби и за да излезе сметката накрая, няма как да произвеждаме с високи разходи. Със сеялката засяхме 15 000 дка рапица, слънчоглед и царевица и сме много доволни от добива.“

Веско Пищийски, ЗК „Таньо Енчев“, с. Отец Кирилово