Предизвикателствата в зърнопроизводството


Интервю с Костадин Костадинов, председател на НАЗ 

Г-н Костадинов, какви са настоящите предизвикателства пред Националната асоциация на зърнопроизводителите в България?

– Предизвикателствата  пред НАЗ са в няколко сфери, най-важната от тях е законодателната. В момента се разглежда Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като Закон за горивата. Престои да се гледа и проектозаконът за превенция от неблагоприятни климатични събития, известен като Закона за градушките. Също така и Кодексът за поземлените отношения. В същото време изникват и още много казуси в хода на работата, така че предизвикателствата пред нас са много.

Националната асоциация на зърнопроизводителите се включи в много национални и международни събития. Сред международните е и форумът на инициативата „Три морета“, на който бяхме домакин през месец март. Взехме участие и в срещите на Европейската конфедерация на производителите на царевица.

Националната асоциация на зърнопроизводителите е желан партньор за много проекти. В момента предстои и жътвата (21 юни) на ръжта по „ Хляб на мира’’. Проектът е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. Започнала през 2013 година тя отбеляза 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена и Желязната завеса. В проекта участват 12 държави – членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа: Германия, България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия. „Хляб на мира” стартира през 2012 г. като добитата от полето около помирителната църква в Берлин (мястото на някогашната „ивица на смъртта” на Берлинската стена) ръж е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави. НАЗ е официален партньор по проекта за България от самото му начало. Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането и жътвата на ръжта. Тази година организатор на събитието „Хляб на мира ’’ е Врачанският съюз, а жътвата е в района на Бяла слатина.

Ние сме учредители и на „Агрохъб.бг“, като се надяваме тази нова платформа да осигури много възможности за земеделския сектор като иновации и дигитализация.

Друго наше събитие е откриване на националната жътвена кампания, 2019, която ще бъде през юли в област Монтана.

В края на годината провеждаме и нашия национален агросеминар.

 Какви са очакванията за зърнената реколта и какво е състоянието на трайните насаждения?

– Годината наистина не е много благоприятна. Не за първи път казвам, че ние сме завод на открито и на природата не можем да влияем. Но да се надяваме, че всички ще приберем реколтата си навреме и с добри добиви, които да удовлетворят колегите в цялата страна.

– Сериозен е проблемът с липсата на кадри в земеделския сектор. Как агроотрасълът може да стане привлекателен и за младите хора?

– Зърнопроизводството стана най-динамично развиващият се отрасъл в селското стопанство.Той създава принадена стойност. Има пазар за голяма част от това, което произвежда. В сектора ни заплатите са над средните за страната. Всеки голям зърнопроизводител търси начин да обучи и да запази работниците си. Това е много важно, защото купуваме скъпа техника, изплащаме я години наред и тези машини трябва да се управляват от добре обучени и квалифицирани кадри. Целта ни е да задържим младите, които все още са на село да не заминават в друга държава, да има една приемственост в поколенията. Искаме повече млади хора да се занимават със земеделие и затова ги подпомагаме.

Открихме шестото издание на Отличието «Принос в механизацията на земеделието» 2019 г., обединяващ агросектора.

– Приветстваме това традиционно отличение на вашата медия и ви поздравяваме за инициативата!

доц. д-р инж. Милка Бобева