Празник на лавандулата в Карлово


Празникът на Лавандулата в Карлово се провежда за първи път през  2015 година и привлича все повече туристи, желаещи да се потопят в красотата и омаята на ароматната билка. Тази година ще се състои на 27 юни.

Денят започва в ранно утро, когато девойки в народни носии посрещат туристите с хляб и сол и подаряват стръкче лавандула. Кукерски и певчески състави огласят полетата и омагьосват с пъстротата и ритмите си. От лавандуловите полета празникът се пренася в „Патевата къща“ – Къщата на цветята и билките. Лавандуловата фея приветства гостите. Самодейци изпълняват ритуала „Еньова буля“ и възстановка на „Жътва на Лавандула“. Всички гости се приканват да преминат през Еньовския венец за здраве и берекет.

Пъстро фолклорно шествие пренася празника от „Патевата къща“ до центъра на града. Шествието прави спирка в „Бухалов хан“, където се наблюдава процеса на лавандуловарене и се дегустират продукти от лавандула.В центъра на града ви очаква пъстра фолклорна плетеница –  песни, танци, надигравания и много настроение.

По материали на община Карлово