Посланикът на Кралство Нидерландия поздрави България за успешното председателство на Съвета на ЕС в сектор Земеделие


„Поздравявам Ви за успешното председателство на Съвета на ЕС в сектор „Земеделие“.  До този момент  г-н Порожанов и неговият екип са изключително конструктивни и успешно изграждат мостове между позициите на страните“. Това е заявил по време на среща в Министерството на земеделието, храните и горите посланикът на Кралство Нидерландия в България  Беа тен Тъшър.

„През първите месеци на председателството организирахме фокусиран дебат за бъдещето на ОСП  – нашият екип работи усилено и в края на март имахме заключения на председателството. Успяхме да изпратим ясно послание какво да съдържа и как трябва да бъде структурирана новата ОСП. Тя трябва да бъде адекватно финансирана, защото евентуален дисбаланс може да създаде големи проблеми“,е подчертал от своя страна министър Порожанов.

Посланик Тъшър е много впечатлена от развитието на земеделието в България. Тя посочи винената индустрия, която според нея е била пример за модернизиране на цял бранш.

Според посланика на Нидерландия приемствеността между поколенията и привличането на млади хора в сектор „Земеделие“ е един от важните приоритети за нейната страна. Именно тази тема ще бъде сред водещите на неформалната среща на земеделските министри в София  в началото на юни.