Посадъчният материал на Института по овощарство в Пловдив е с доказано качество


Производството на качествен посадъчен материал с добър здравен статус е стартовият момент на плодовото производство, определящ неговата ефективност. В този аспект Институтът по овощарство успя да се наложи и утвърди на пазара през годините като производител на овощен посадъчен материал, със значително разнообразие от видове и сортове.

В института са създадени и продължават да се изграждат нови маточни градини със съвременни сортове. Стартира производството и на сертифициран, безвирусен овощен посадъчен материал. Усилено се работи и по проблемите на ускорено производство на посадъчен материал в контейнери. Този метод позволява съкращаване на времето за производство, избягване на скъпите и трудоемки практики при полското производство, като обработка на почвата, окопаване, плевене, химична борба с плевелите и др. Дърветата отглеждани в контейнери могат да се засаждат целогодишно, като в създадените градини те бързо встъпват в плододаване. Това се дължи на добре развитата им коренова система, която не е нарушена, както при дръвчетата получени в питомник.

Към настоящия момент Институтът по овощарство произвежда и предлага посадъчен материал от основните овощни видове (ябълка, круша, череша, вишна, слива, праскова, нектарина, кайсия, орех, бадем); безвирусни подложки за костилкови и семкови овощни видове (GF 677, OHF-333, Maxma 14); посадъчен материал от киви (актинидия), малина, къпина и арония. Доказателство за високото качество и автентичността на предлагания посадъчен материал е нарастващият брой земеделски производители, създаващи нови овощни насаждения.

Институтът по овощарство е гарант за качеството и автентичността на овощния посадъчен материал.

По материали на ИО, Пловдив