Порожанов: Ще има пълна предсказуемост на работата в министерството, за да може агросекторът да работи успешно


„Искам да ви уверя, че и в следващата година ще има пълна предсказуемост в министерството и структурите  му, за да може да работи агросекторът успешно“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите  Румен Порожанов на церемонията за наградите „Агробизнесмен на България – 2018“. Той връчи  приза на Светла Стоянова, зърнопроизводител от Плевенско, която започва преди 20 г. с обработката на 40 дка наследствени земи, за да достигне днес стопанството й над 20 000 дка.

Почти 2,5 млрд. лв. са изплатени на земеделци през 2017 г., средствата са с 200 млн. повече от 2016 г. „През последната кампания плащанията бяха регулярни  според индикативния график, без забавяния, които да са повече от няколко дни“, каза още Порожанов.

Работи се много усилено по закона за поземлените отношения.  По препоръка на парламента в него се включват и темите с арендата и опазването на земеделското имущество. В средата на следващия месец ще  бъде качен окончателният вариант на проектозакона за обществено обсъждане. Очаква се  асоциациите и земеделците да имат активна позиция, така че да се получи добър документ, за да има устойчивост в сектора. Относно обвързаните производства се е работило в посока на това да има по-голяма справедливост в плащанията – за плодове и зеленчуци, както и животновъдството, за да се покрива относително еднакъв процент от себестойността.

Важна е темата за Общата селскостопанска политика, в момента дебатът тече. Основните теми, които вълнуват са таван на плащанията, процент обвързано производство, какъв ще е стратегическия план. В момента се подготвя заданието за т.нар. SWOT- анализ, който да изведе състоянието на всеки подотрасъл в сектора.