Порожанов се срещна с хората в засегнатото от заболяването чума по дребните преживни животни село Шарково и съседните общини


Министър Порожанов e обясниl лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задъlжила да спазва. По думите му, ако не се предпримеат бързи мерки има опасност заболяването да се разспространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за изност на продукти от овце и кози – мляко, сирене, месо, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Въпреки, че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, Порованов се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има от днес, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Ако има стопани, които не искат  да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.