Порожанов се срещна с изпълнителния комитет на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите – УНИТАБ


 

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се е срещнал с изпълнителния комитет на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите – УНИТАБ, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. „България е с големи традиции в тютюнопроизводството.  Ценим и подкрепяме  работата на нашите производители и браншови организации“, е заявил той.

„Не искаме нищо повече от равнопоставеност на сектор „Тютюн“  с останалите  браншове в Общата селскостопанска политика след 2020 г.“,  е казал председателят на УНИТАБ Цветан Филев. Той е изтъкнал, че тютюнопроизводителите имат важен принос за приходите в държавните бюджети на страните от ЕС и респективно за финансиране на важни политики като образование и здравеопазване. На заседание изпълнителният комитет на УНИТАБ е приела декларация, която е била връчена на Румен Порожанов. Тя ще стигне и до правителствата на всички държави членки на ЕС.

Тютюнопроизводителите предупреждават,  за опасността, която крият някои предложения за международни регулации в сектора.

„Ние като екип в министерството сме солидарни с нелекия труд, който полагате. Темата е много чувствителна за всички страни-членки и трябва да се комуникира много внимателно“, е казал още министър Порожанов. Пред УНИТАБ е представена досегашната работа на Съвета на министрите от ЕС по новата ОСП след 2020 г. и приетите заключение на председателството.