Порожанов: За постигане на устойчиво земеделие е необходимо да има адекватно финансиране


Министърът на земеделието, храните и горите участва в неформално заседание на съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Малта

„България настоява за постигането на устойчиво земеделие да има адекватно финансиране от Общата селскостопанска политика“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в гр. Валета, Малта. То се проведе в периода 21-23 май 2017 г.

Темата за обсъждане беше „Промените в климата и водните ресурси в ЕС – възникващи предизвикателства пред селското стопанство“.  Позицията на България, изразена от министър Порожанов е, че е добре да бъдат запазени мерките от първия и втория стълб на ОСП за смекчаване на последиците от климатичните изменения. Той уточни, че това трябва да са мерки, които са доказали своята ефективност. Даде и пример с Програмата за развитие на селските райони като подходящ инструмент за бърз трансфер на научни знания към фермерите. Постигането на устойчиви резултати обаче е възможно едва когато се полагат индивидуални усилия от всеки земеделски производител по отношение на опазване на климата и водните ресурси.

Извън основната тема на срещата в Малта министър Порожанов проведе и неформални консултации с висши представители на Европейската комисия, както и с колегите си от триото, което предстои да председателства Съвета на ЕС през 2018 г. за координация на политики и приоритети.

МЗХГ