Порожанов: Високо оценявам работата на българските кооперации


Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов присъства на общото събрание на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) и поздрави организацията за 25-годишния й юбилей,съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. „Високо оценявам работата на българските кооперации. Имаме ползотворен диалог по всякакви теми“, заяви той.

„Имаме много добра комуникация с министър Порожанов “, каза от своя страна председателят на НСЗКБ Явор Гечев.

Земеделският министър разказа пред годишното общо събрание на НСЗКБ за дебатите по новата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020 г., включително и на приключилия във вторник неформален съвет на министрите, който се проведе в София. Предвижда се минимално намаление за България на директните плащания от само 0,7% при средно 3,9 на сто за целия ЕС. След първите официални дебати по новите законодателни предложения на ЕК, които ще се проведат на съвета на министрите в Люксембург на 18 юни, министърът ще ги представи пред най-големите браншови асоциации у нас.

„Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим приоритетите и бъдещия национален стратегически план и да ги внесем в Брюксел“, заяви Порожанов. И увери, че кооперациите не трябва да се притесняват, че няма да има пари след 2020 г., доброто финансиране и приоритет на ОСП ще останат и в новия програмен период.