Подписан е меморандум за сътрудничество между Русенския университет „Ангел Кънчев“, Икономически университет – Варна и Шуменския университет „Константин Преславски“


 

На 16 юни беше подписан Меморандум за сътрудничество между  чл. –кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, ректор на Русенския  университет „Ангел Кънчев“,  проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет – Варна и проф. дин Георги Колев,  ректор на Шуменския университет „Константин Преславски“, съобщиха от пресцентъра на РУ „Ангел Кънчев“.

Тристранният меморандум цели да се отговори на най-актуалните изисквания, произтичащи от промените в Закона за висшето образование на Р България, Закона за развитие на академичния състав на Р България и Стратегията за развитие на висшето образование в България 2020-2030 г.

В меморандума  ректорите на трите висши училища заявяват готовността си за обединени усилия в няколко насоки, ръководени от постигнатите до този момент положителни резултати от дългогодишното сътрудничество в областта на висшето образование и науката. Предвижда се съвместна работа за утвърждаване на авторитета и престижа на трите висши училища на национално и международно ниво. Планира се още и развитие на сътрудничеството в широк спектър от области, съвместни дейности и инициативи,  чрез интегриране на потенциала на трите институции и постигане на синергични ефекти в полза на регионите, които обслужват, за съдействие за техния икономически и социален просперитет. В документа са конкретизирани  и съвместни дейности в областта на обучението, науката, изследванията и иновациите, както и в други области от взаимен интерес.