Подобрители за кисели почви


Почвените подобрители за неутрализиране на кисели почви ПН-98 и ПП-76, предлагани от Свилоза АД чрез основното ѝ дъщерно дружество Свилоцел ЕАД, имат основна съставка гранулиран калциев карбонат. Той се използва като мелиориращ материал при кисели почви или такива с тенденция към вкисляване. Необходимо е регулярно варуване, въз основа на стойностите на pH на почвения разтвор и отчитане на съдържанието на хранителните елементи, хумуса, алуминия и магнезия. Така се получава екосъобразна продукция и се постигат по-добри добиви.

ПН-98 и ПП-76 са екологично чисти и с качества на комплексен мелиорат за кисели почви, с висок, неутрализиращ вредната киселинност  ефект. Продуктите могат без ограничение да се ползват в производството на биопродукти и в класическото земеделие. Подходяща добавка са при създаване на почвено-торфени смеси за различни растителни и дървесни видове и компостиране.

В почвения подобрител ПП-76 се съдържат калциев карнобат и добавки от зелена луга и дървесна пепел. Така се допринася внасянето на хранителни елементи като калий, сяра, магнезий и микроелементите желязо, мед и бор, които придават подхранващ ефект.

Полученият по химичен път калциев карбонат е основна съставка и има много по-голям неутрализиращ потенциал от природния. Почвените подобрители ПН-98 и ПП-76 са перфектни за влагане и се предлагат и под формата на гранули. С цел запазване и повишаване плодородието на почвите употребата им в земеделието нараства все повече.

ПН-98 и ПП-76 са съвременно решение за модерното земеделие в България.

По материали на Свилоза