Подобрители за кисели почви


Свилоза АД, чрез основното си дъщерно дружество Свилоцел ЕАД, произвежда и предлага на пазара своите нови продукти ПН-98 и ПП-76 – почвени подобрители за неутрализиране на кисели почви. Продуктите са с високо съдържание на калциев карбонат, гранулирани са и са изключително подходящи като мелиориращ материал при кисели почви или почви с тенденция към вкисляване. Повишената киселинност на почвата е вредна за растенията, потиска ги и пречи на нормалното им развитие по време на цялостната вегетация. Ето защо се налага да се провежда регулярно варуване, въз основа на установените стойности на рН на почвения разтвор и отчитане на съдържанието на хранителните елементи, хумуса, алуминия и магнезия. Чрез варуването се регулира и усвояването на хранителните елементи и се постигат по-добри добиви и екологосъобразна продукция.

Продуктите са екологично чисти и с качества на комплексен мелиорант за кисели почви, с висок, неутрализиращ вредната киселинност ефект. Може без ограничение да се ползват както в класическото земеделие, така  и в производството на биопродукти.

Продуктите са подходяща добавка при компостиране и при създаване на почвено–торфени смеси за различни растителни и дървесни видове.

Благодарение на добавките от зелена луга и дървесна пепел към основната съставка калциев карбонат в продуктa ПП-76 се съдържат хранителни елементи като калий, сяра, магнезий и микроелементите желязо, мед и бор, които му придават подхранващ ефект. По-разнообразните компоненти на ПП-76 осигуряват по-меко алкализиране на почвата и положителни промени в състава на почвения разтвор, изхранващ различните растителни видове.

Калциевият карбонат като основна съставка е получен по химичен път и има много по-голям неутрализационен потенциал от природния. Предлагането на подобрителите ПН-98 и ПП-76 под форма на гранули ги прави перфектни за влагане, поради което все повече нараства употребата им в съвременното земеделие с цел създаване не само на оптимални условия за хранене на земеделските култури, но и за запазване и повишаване плодородието на почвите.

По материали на Свилоцел ЕАД