Подготвят виртуални лаборатории за обучение в гимназиите в Русе


Днес в Русенски университет „Ангел Кънчев“ се проведе встъпителна конференция по проект „Адаптация на обучението по технически и естествени науки към изискванията на Индустрия 4.0“, финансиран по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение. В нея взеха участие ръководители и преподаватели от професионалните гимназии в Русе. Конференцията беше открита от проф. д-р Николай Михайлов, който е част от екипа на факултет „Електротехника, електроника и автоматика“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“ и координатор на проекта.

Доцент д-р Борис Евстатиев запозна участниците със съществуващи виртуални практически упражнения в областта на техническите науки, които могат да бъдат приложени в училищата: Изследване на основни закони в електрическите вериги; Изследване с 230 V източник; Последователно, паралелно и смесено съединение на резистори; Кондензатори и електрически капацитет и стенд за изследване на логически схеми. Представена беше и възможността за разработване на нови виртуални лаборатории в помощ на учебния процес в училищата.

Виртуалните лаборатории могат да послужат на учители и ученици като заместител на реални лаборатории, вместо скъпоструващо оборудване, както и да заместят изпълнение на опасни експерименти.

През следващите месеци преподавателите от гимназиите в Русе ще обмислят и представят идеи за разработване на  практически упражнения в областта на техническите и естествени науки, с помощта на виртуална реалност, които ще помогнат на учениците по-лесно да възприемат учебния материал. Целта е виртуалните лаборатории да бъдат въведени в училищата още през първия срок на новата учебна година.

Предпроектните проучвания на екипа на Русенски университет „Ангел Кънчев“ сред 12 гимназии от региона, осигурени с помощта на РУО – Русе, показват че в тях се обучават над 2000 средношколци. Едва в половината от училищата се използват виртуални инструменти. От друга страна, за обучение по технически дисциплини са ангажирани над 80 учители.