Подадени са 108 600 заявления по директните плащания от кампания 2018


В Интегрираната система за администриране и контрол  (ИСАК) са регистрирани общо 108 600 броя заявления по директни плащания, кампания 2018 г., съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.  Почти всички от тях (около 107 000 броя) са приключени като дейност в общинските служби по земеделие (ОСЗ)  и са подписани от кандидатите. Това е съобщил министърът на земеделието, храните и горите  Румен Порожанов при откриването на новата административна сграда на общинска служба по земеделие „София-Източна“на 17 май. На 15 май изтече срокът за подаване на заявления по директните плащания без санкция.

В 60 600 от заявленията е маркирано участие по основната схема за подпомагане на площ – СЕПП, като по схемата към момента са декларирани почти 3,76 млн. ха.

Тази година не се е наложило удължаване на сроковете, въпреки че имаше такава възможност, обработката  върви с ускорени темпове. Това ще даде възможност за навременно изплащане на субсидиите към производителите.

Новата административна сграда на общинската служба по земеделие – източна се намира на ул. „Бистришко шосе“, №26. В нея ще се обслужват собственици на земи и земеделски стопани от 26 землища, което е най-голямата площ на територията на столична община. Сградата е оборудвана с модерен архив, който отговаря на най-високите критерии за сигурност и пожарна безопасност.

Министър Порожанов е разгледал и Националната генетична лаборатория в животновъдството. В нея ще може да се прави ДНК анализ, който да доказва чистота на породите под селекционен контрол. „Така ще може един път завинаги да спрат споровете кое животно е селекционно у нас и кое не е“, е коментирал зам.-министър Цветан Димитров.