„Пионер Семена България“ с нови предложения


Интервю с Георги Герджиков, промоутър Големи клиенти на фирмата

Тази година Pioneer HiBred International празнува своя 90-годишен юбилей, а техните представители Пионер България са на българския пазар от 20 години. Планирали ли сте нови предложения за българските фермери в продуктовата си гама за тази годишнина?

– Разбира се, както винаги, фирма „Пионер” е приготвила нови хибриди за своите клиенти. Разполагаме с пълната продуктова гама, която предлага Пионер в САЩ. Имаме нови хибриди при царевицата и при слънчогледа, които тепърва предстои да бъдат пуснати на българския пазар. Напоследък заради природните катаклизми все повече се обръща внимание на генетиката на хибридите – целта е те да са устойчиви на засушаване и високи температури. Такива наши хибриди са царевичните от Optimum® AQUAmax®  продуктовата линия, а при слънчогледа сме заложили на хибриди от групата на Pioneer Protector® като притежават устойчивост на синя китка и мана P64LL125 и P63LE113, а също имат по-къса вегетация, съответно използват благоприятното време за по-бързо развитие. Стараем се по всякакъв начин да избегнем големите горещини в края на юли и август. При рапицата също имаме нови хибриди. Това е добре познатият вече на фермерите PT225, който показва високи резултати през тази година. Сега пускаме нов хибрид PT264, който се надяваме да се хареса на земеделските стопани.

–  Колко често организирате демонстрационни дни?

– Опитваме се да извършваме много видове демонстративни опити, като същевременно при тях се извършват и наблюдения и изследвания за това как се държат хибридите на Пионер в България. Предварително всеки от колегите промоутъри, отговарящи за своите региони, подава евентуалната бройка, която ще бъдат заложени на конкретната територия с цел в последствие резултатите, които представяме на фермерите, да бъдат действителни и да може да се разчита на тях. Практиката показва, че извеждането на един опит е доста специфична работа, затова установяваме контакт с колегите, които предлагат препарати за растителна защита. Разчитаме на нашия партньор във фирмата – ДюПон. Работим и с препарати на други колеги. В наш общ интерес, и най-вече в интерес на фермерите, е да успеем да осъществим успешно тези опити, за да могат земеделските производители да използват резултатите от тях като добиви и технологии в практиката. При извършването на демонстративните опити предимно разчитаме на техниката, която използват фермерите – влизаме в контакт с колега фермер, който има желание да изпробва нашите хибриди, а ние използваме неговата земеделска техника и показваме как с неговата машина и с разработената технология се постигат високи добиви. Т.е. използваме продукти, които ако се докажат, се използват впоследствие в конвенционалното земеделие.

– Защо Пионер Семена участва на Добричкия панаир?

– Нашата фирма е традиционен участник в Добричкия панаир, още от неговото създаване присъстваме всяка година. Чрез участието си се срещаме с нашите приятели фермерите. Тук представяме рапичните си хибриди. Добричкият панаир е едно много хубаво мероприятие и се случва точно на мястото си – районът е земеделски и трябва да има такова представяне.

Доника Асенова