Пети национален фестивал „Семе българско”


За пета поредна година община Севлиево е домакин и съорганизатор на Националния фестивал „Семе българско”, който тази година ще се проведе на 12 и 13 май в парк „Казармите”. Организаторите ще изненадат гостите с много нови инициативи и звездни участници на сцената.

За първи път тази година в рамките на фестивала севлиевци ще имат възможността да видят автентичен нестинарски танц и да се срещнат със самобитни майстори, които кътат и предават на поколенията своите уникални занаяти. На фестивала със своя изложба ще се представи единственият у нас майстор и реставратор на църковни куполи. Посетителите ще се срещнат и с единствения човек в България, който прави гайди по начин, по който те са се правели по нашите земи още в дълбока древност. В парк „Казармите” ще се представят майстори, оставили успешния си бизнес в големия град и развили уменията си до съвършена житейска философия в малките севлиевски села. За първи път гостите на фестивала ще видят плетене на изделия от беленица, плъстене на вълна, плетене на дървено бърдо.

В рамките на двата фестивални дни на сцената ще се изявят талантливи деца от Севлиево и региона, местните певчески и танцови състави, завладели не една сцена по света. Гост-изпълнители ще бъдат ансамбъл „Чинари”, певците Николай Славеев и  Деси Добрева.

„Семе българско” не е просто един форум, на който над 100 изложители представят в „Селски МОЛ” истинските български вкусове, храни, занаяти и изкуства, нито е само инициатива за събиране на средства за подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми – събитието е семето, от което покълва в сърцата на поколенията след нас истинската любов към родината, към всичко българско… Тази година „Семе българско” поставя въпроса за приемствеността в поколенията, за това какво наследяват от нас децата ни”, заяви кметът на общината д-р Иван Иванов. Oфициалното откриване ще бъде в парк „Казармите” на 12 май в 10:30 часа.

По материали на община Севлиево