Пети национален фестивал на ореха


В с. Голямо Дряново, общ. Казанлък, се намира един от най-големите орехови масиви от български сортове на площ от над 2500 декара. Орехът, това достолепно дърво, от десетилетия е в бита на голямодряновци. Именно в това село се е намирал най-старият орех на Балканския полуостров на възраст от 500 години, в чест на който, през 1965 г. е издадена пощенска марка. Легендата гласи, че всеки, който иска да живее в това райско кътче, е длъжен да посади орех. Вървейки по селските улици, не може да не ви направи впечатление изобилието на орехови дървета, посадени от местните жители.

Началото на фестивала е поставено през 2014 година. Той се организира от кметство Голямо Дряново, народно читалище „Зора-1902” и земеделските производители Георги Василев и Спас Момов, които са арендатори на ореховия масив край селото. Фестивалът се провежда през третата събота на месец октомври. Петото юбилейно издание на фестивала ще се проведе на 20 октомври.

Целите на събитието са: да популяризира ореха като култура, начина му на отглеждане и лечебните свойства на ореховата ядка; да съхрани духа на българските занаяти и да рекламира родните производители на биопродукти; да ни върне към нашите корени и традиции; да представи Голямо Дряново като едно райско кътче от Долината на розите и тракийските царе.

Посетителите на Националния фестивал на ореха могат да разгледат щандовете на производителите на черупкови плодове, на занаятчии и производители на биопродукти, както и изложбата на автентични носии. Фестивалната програма предлага пресъздаване на народни обичаи и фолклорен концерт.

Важна част от събитието е кулинарната изложба. На посетителите се предлага автентична рецепта от региона, в която орехът е основна съставка. На изложбата присъстват и ястия, тематично свързани с ореха. Всички кулинарни експонати са изработени от сръчните ръце на голямодряновки.

Катя Тотева, секретар на НЧ „Зора – 1902”,

с. Голямо Дряново