От 30 октомври се отваря прием по de minimis за реализация на българско говеждо месо


От 30 октомври до 25 ноември 2020 г. се отваря прием по схемата de minimis на животновъди за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор „Говеждо месо“. Бюджетът на помощта е 1,5 млн. лева.  Средствата ще бъдат изплатени до 13 декември, съобщиха от пресцентъра на ДФЗ.

Финансовата подкрепа има за цел да подпомогне родните производители да реализират отгледаните от тях говеда при въведеното извънредно положение у нас заради пандемията от коронавирус (COVID-19).

Говедата, предназначени за клане следва да са отглеждани поне 6 месеца до датата на клане в стопанството на земеделския стопанин, кандидат по помощта. Те трябва да бъдат продадени от стопанството директно на кланица за клане, заклани на ишлеме или в собствения кланичен пункт на земеделския стопанин. Необходимо е продадените и заклани животни да бъдат на възраст от 12 месеца включително до навършване на 24 месеца. Помощта се предоставя за животните, заклани и реализирани в периода 1 август – 18 ноември 2020 г. Размерът на подпомагането е до 150 лв. на заклано говедо.

Указанията по схемата са публикувани на официалния сайт на ДФ „Земеделие“.