Отхвърлиха 90% от проектите за занаяти по подмярка 6.4.1  от ПРСР 2014-2020


Приключи оценката за административно съответствие и допустимост на постъпилите чрез ИСУН проектни предложения за занаяти по подмярка 6.4.1  „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от ПРСР 2014-2020, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“.

От постъпилите 29 проекта 25 са преминали до оценка за административно съответствие и допустимост, а 4 не получават минималния брой точки за класиране. От 25-те проекта до следващия етап на разглеждане – до техническа и финансова оценка, достигат само два проекта. Оценителната комисия в ДФЗ – РА е преценила, че 14 от недопуснатите проекти не съответстват на целите, заложени в процедурата. Въпросните 14 проекта са със заложени строително-монтажни дейности за обекти, чието функционално решение предполага използването им с туристическа цел като къщи за гости или за лично ползване от собствениците им. От останалите 9 проекта 7 са отхвърлени на други основания, а по още 2 се извършват допълнителни проверки.

На интернет страницата на ДФ „Земеделие“ е публикуван списък с проектите, които не преминават на последващ етап – техническа и финансова оценка.

От ДФЗ – РА ще изпратят уведомителни писма за недопускане до техническа и финансова оценка на кандидатите, чиито проектни предложения попадат в списъка, както по реда на чл. 61 от Административнопроцесуалния кодекс, така и чрез ИСУН. В едноседмичен срок след получаването им, кандидатите могат да подадат възраженията си пред изпълнителния директор на ДФЗ – РА.

След приключване на процедурата по обжалване, за допустимите проектни предложения ще бъде извършена техническа и финансова оценка.

От ДФ „Земеделие“ – РА припомнят, че е съобщавало, че през настоящия програмен период 2014 – 2020 г. финансирането на къщи за гости със средства от ЕС е недопустимо. Къщите за гости се превърнаха в нарицателно за лоши практики по ПРСР 2007-2013 г.